Els tonyinaires de l'Ametlla reclamen poder pescar tot el mes de juny

El grup Balfegó sosté que els exemplars ponen els ous a les gàbies transportadores

Fa més d'un any que el grup Balfegó treballa en projectes d'investigació amb el CSIC, uns estudis que els han permès constatar que els exemplars de tonyina ponen els ous a les gàbies transportadores, en què se les trasllada des de la captura fins a les granges d'engreix de l'Ametlla de Mar. «Deixarem les gàbies de transport fins al 2 de juliol enmig del mar, una vegada completat el període reproductor de la tonyina», ha explicat el director general del grup Balfegó, Juan Serrano, que estima que les sis embarcacions pesqueres del port de l'Ametlla de Mar podrien deixar al mar amb aquest mètode 26.000 milions d'ous. I en aquest sentit, el grup Balfegó proposa a l'administració catalana i a l'estatal que reclamen a Europa una autorització per poder pescar tot el mes de juny el 2010. Així ho van fer públic en una jornada sobre la pesca de la tonyina roja que va reunir fa uns dies uns dos-cents científics a l'Ametlla de Mar.

«Volem conèixer millor l'espècie», ha dit Serrano, que ha recordat que hi ha molts països on no es respecta la quota pesquera assignada per la Comissió Internacional de la Tonyina Atlàntica (ICCAT). El grup Balfegó té assignades 1.005 tones de tonyina, però lamenta que l'Estat espanyol limite l'engreix d'aquesta espècie a les granges. «És l'únic estat que regula el volum que es poden engreixar les tonyines», ha assenyalat Serrano, que també reclama que s'elimine aquesta restricció. «Ens treu competitivitat», ha conclòs el director general del grup Balfegó.

El govern dóna suport al grup Balfegó

El secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella, ha defensat la feina del grup Balfegó. «Els pescadors són els primers interessats a preservar l'espècie i el grup Balfegó ha posat sobre la taula un model sostenible de pesca», ha dit Castella, que sosté que el futur de la tonyina depèn de la voluntat política de fer complir les normes.

Pel que fa a la possibilitat que es prohibeixi el comerç de tonyina roja per preservar l'espècie, Castella ha manifestat: «Prohibir-ne el comerç posaria en perill molts llocs de treball.» En aquest sentit, el grup Balfegó ocupa un centenar de persones. L'últim exercici fiscal va aconseguir un volum de negoci de 27,6 milions d'euros i actualment distribueix un 83% de les seues captures de tonyina a Japó. L'empresa ha desenvolupat un projecte pioner en traçabilitat que permet conèixer l'origen, la mida i el pes de cada exemplar a través de SMS.

Centre dedicat a la tonyina

L'Ametlla de Mar es vol convertir en l'epicentre de la tonyina roja. «Volem recuperar la relació de l'Ametlla amb la tonyina», ha dit l'alcalde, Andreu Martí. És per això que l'Ajuntament ha començat a treballar en un projecte conjunt amb el grup Balfegó i els restauradors d'aquest municipi costaner que té l'objectiu de promocionar aquesta espècie. El projecte s'ha batejat amb la denominació de Tuna Tour i es preveu que sigui un circuit turístic i cultural al voltant de la tonyina roja. «A les nostres instal·lacions ja disposem d'un espai per divulgar el coneixement de la tonyina roja, on fem sessions amb escolars i amb restauradors», ha assenyalat el director general del grup Balfegó. Amb Tuna Tour es vol fer més difusió de la tonyina i intentar que els restauradors locals incloguen aquesta espècie a les seues cartes, una espècie que el grup Balfegó exporta principalment al Japó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.