Front institucional i pesquer per defensar el sector tonyinaire català
Les sis embarcacions d'encerclament alerten que Andalusia els vol prendre quota pesquera
El sector tonyinaire de l'Ametlla de Mar té el suport del govern de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Ebre, l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, la Cambra de Comerç de Tortosa i la Federació Catalana de Confraries de Pescadors. Els representants d'aquestes institucions van comparèixer ahir de manera conjunta a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa per reclamar al govern de l'Estat que faci complir de forma estricta i lineal l'acord de reducció de quota pesquera de la tonyina roja de l'ICCAT. En aquest sentit, el president del grup Balfegó (l'empresa que pesca i engreixa tonyines a l'Ametlla de Mar), Manel Balfegó, va denunciar les pressions dels tonyinaires i el govern andalús a l'Estat perquè els afavoreixi en el repartiment de la quota pesquera assignada pel 2010. «El sector tonyinaire andalús ens vol prendre quota pesquera per repartir-se-la entre ells», va assenyalar Balfegó. I és per evitar que això passi que es va fer l'acte d'ahir. «Que ningú es pensi que aquest acte és per perjudicar ningú, des d'aquí defensem una pesqueria sostenible i la supervivència d'una empresa catalana situada a l'Ametlla de Mar», va manifestar el director general de Pesca, Martí Sans. «Altres comunitats autònomes han fet intervencions que no tocaven, però que no ens vinguen amb històries, des de la baralla i els cops per darrers tots podem prendre mal», va afegir Sans, que va evitar referir-se directament a les manifestacions de polítics andalusos que defensen que es retire quota als pescadors de tonyina catalans per donar-la als andalusos.
De fet, la possible pèrdua de quota pesquera dels tonyinaires catalans en favor d'altres comunitats es valora des del territori com una agressió més al país. «El territori no es pot permetre cap agressió més», va manifestar el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora.
Pèrdua d'ocupació
Amb l'acord de l'ICCAT de reducció d'un 40% de la quota pesquera de tonyina roja, les sis embarcacions de l'Ametlla de Mar podran capturar un total 700 tones (enguany han superat el miler de tones), un volum que si es retalla més posarà en perill la viabilitat d'aquesta pesqueria. En aquest sentit, el front institucional i pesquer constituït ahir reivindica que unes 360 famílies viuen directament de l'activitat de la flota de l'Ametlla de Mar i de l'activitat de la granja d'engreix de la tonyina, que depèn totalment de les captures d'aquestes embarcacions. La flota d'encerclament té un 28% del total de la quota estatal de pesca de tonyina roja, que pot capturar entre el 16 de maig i el 14 de juny.
«La flota d'encerclament és més sostenible»
L.MLa flota d'encerclament de l'Ametlla de Mar defensa que la seua activitat és «més sostenible» que la de l'almadrava. «Portem un observador en cada embarcació i tenim estudis científics que demostren que les tonyines es reprodueixen a les granges transportadores», va explicar el president del grup Balfegó, Manel Balfegó. «Els andalusos esgrimeixen que la seua flota és més sostenible, però la realitat és que la d'encerclament ho és més», va afegir Balfegó. A més, el sector tonyinaire de l'Ametlla de Mar recorda que tenia uns drets històrics d'un 40% del volum de captures de tot l'Estat, que ara ja s'han retallat a un 28%, mentre que l'almadrava té el 24% de la quota. En els darrers dos anys, la reducció de captures de les sis embarcacions catalanes ha estat del 55%, a la vegada que s'ha allargat la veda. El 2010 es podrà pescar només durant un mes. S'ha eliminat també el marge de cinc dies que tenien les embarcacions per allargar la temporada en cas de temporals que eviten la pesca.