Economia

economia

El Vallès aposta per l’economia circular

Compromís de trenta entitats i institucions per fomentar la reutilització, la reparació i el consum de proximitat

Una trentena d’entitats econòmiques, laboratoris tecnològics i centres de recerca, universitats, gremis i administracions del Vallès Occidental, amb el suport de la Generalitat i la Diputació, van visualitzar ahir amb la signatura d’un manifest l’aposta per incorporar els principis de l’economia circular en les polítiques a tirar endavant en matèria de desenvolupament econòmic, social i mediambiental. De moment, és una declaració d’intencions que ja van aprovar els alcaldes el 8 de juny passat de manera unànime i que es va concretar ahir en un acte de presentació en què es van posar les bases perquè aquesta col·laboració pública i privada sigui una realitat en breu amb accions definides en cinc eixos segons el treball iniciat el 2016 per la Xarxa d’Impuls de l’Economia Circular al Vallès Occidental: la divulgació i la sensibilització, la informació i detecció d’oportunitats, l’accés a l’ecoinnovació i l’ecodisseny, l’emprenedoria i l’ocupació, i la simbiosi industrial.

Els principis de Vallès Circular, que és com s’ha batejat la iniciativa, es recullen en el manifest estratègic en què es fa incidència en la necessitat de compartir experiències, optimitzar recursos, aprofitar els recursos naturals del territori, impulsar mesures fiscals i incentius i donar suport a iniciatives fonamentades en la gestió eficient d’aquest recursos amb la intenció d’influir en el canvi de paradigma econòmic de manera alineada amb els principis de l’economia circular: compartir, reutilitzar, reparar, reciclar i consumir productes i serveis de proximitat.

La comarca vol liderar aquest canvi a Catalunya i el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va destacar: “Al Vallès som el motor de Catalunya, els que generen més riquesa, i aquesta aposta és d’un pragmatisme rotund.” El terrassenc va destacar que promoure iniciatives innovadores i l’economia circular significarà “incrementar l’eficàcia i la competitivitat”, i hi va afegir que “ja no hi ha alternativa a la sostenibilitat”. Per Rull, cal reduir la dependència de matèries de l’exterior i fer un aposta decidia per veure els “residus com a recursos i una oportunitat”. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va destacar que l’acord realça conceptes clau com “la reutilització, la reparació i el reciclatge”, que han de servir per estimular que el Vallès continuï sent una comarca “industrial, però també respectuosa amb el medi ambient”.

Marta Escamilla i Miquel Rovira, dels centres tecnològics Leitat i Eurecat, respectivament, van ser els encarregats d’explicar algunes iniciatives empresarials i d’institucions d’arreu del món que han apostat per l’economia circular, entre les quals, experiències que ja es desenvolupen a Terrassa o que també és duen a terme a Barberà del Vallès, Sabadell i Sant Quirze del Vallès per reaprofitar residus provinents de processos fabrils. També van posar en relleu la necessitat de canviar el model econòmic actual perquè és insostenible en haver-hi un descontrol dels recursos o un excés de dependència dels combustibles fòssils, entre altres qüestions.

LA XIFRA

30
entitats
, administracions i centres tecnològics van firmar ahir el manifest del Vallès Circular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.