Els silvicultors, al jutjat per les franges perimetrals
Reclamen als consells del Gironès i la Selva que concretin qui en fa el manteniment, a part de compensacions
El Consorci Forestal de Catalunya ha presentat dos recursos contenciosos administratius perquè els consells comarcals del Gironès i la Selva “aturin la tramitació de les ordenances sobre la franja de protecció dels incendis forestals”, per establir abans que s’executin els treballs “les condicions de manteniment” dels espais i, tot i que segons assegura el secretari general del Consorci, Joan Rovira, “no és el més important, també compensacions econòmiques”. “No volem frenar la política de prevenció d’incendis forestals que creiem que és positiva, però el contenciós administratiu és l’instrument legal que tenim per aconseguir una reunió amb els consells comarcals de la Selva i el Gironès”, va explicar Rovira, que va assegurar que el del Gironès “ha entès les nostres peticions i ha accedit a una reunió per negociar” i que per aquest motiu “s’ha retirat el contenciós”.
El consell Comarcal del Gironès va aprovar l’ordenança en el ple de març passat i ja ha iniciat els treballs de neteja dels ajuntaments que li han demanat, i el de la Selva va aprovar l’ordenança la setmana passada.
Les franges de protecció d’incendi afecten camps, marges d’urbanitzacions i també boscos, i segons la Llei 5/2003 han de fer almenys vint-i-cinc metres d’amplada i han d’estar lliures de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. El problema, segons Rovira, és que el 80% dels boscos catalans són privats i que el 90% de les urbanitzacions es van fer entre els anys 1960 i 1970 i no es va reservar cap perímetre de seguretat, i per tant “totes les actuacions que es fan són en propietat privada”. I a més de no haver-hi compensacions econòmiques –que segons Rovira “podrien ser simbòliques”– malgrat que el propietari no podrà explotar l’espai afectat per la franja, la llei “no deixa clar qui haurà de fer el manteniment de les franges”. “En el clima mediterrani quan es treu l’arbrat el matoll creix molt de pressa. I el que ens trobarem és que el que en principi és per prevenir incendis acabi sent un problema afegit”, comenta Rovira, que assegura que els propietaris forestals no estan disposats que el manteniment de les franges i dels camins vagi a càrrec seu.