Economia

Opinió. quadern d'economia

Francesc Cabana

Bancs i obra social

Una obra social dels bancs seria molt ben vista i faria més humans els seus dirigents

Els pocs bancs que que­den han donat els resul­tats de l’any 2016. Han gua­nyat molts diners i m’ima­gino que molts lec­tors han tin­gut una sor­presa, ja que estan acos­tu­mats a veure misèries com les del Banc Popu­lar i Bankia.

No tinc res a dir con­tra els bene­fi­cis dels bancs. Només haig de subrat­llar que escan­da­lit­zen, en uns moments de recu­pe­ració amb lle­tra menuda i d’ines­ta­bi­li­tat mun­dial. Els acci­o­nis­tes del banc esta­ran molt satis­fets, però una immensa majo­ria no enten­dran aques­tes xifres.

Jo les entenc, perquè ningú m’ha d’expli­car què és un banc. Ho sé per­fec­ta­ment. Però no puc dei­xar de subrat­llar que només Cai­xa­Bank des­tina una part dels seus bene­fi­cis a obra social. I obra social autèntica i no patro­ci­nis de com­pe­ti­ci­ons de ten­nis o apor­ta­ci­ons a pre­mis lite­ra­ris. Cai­xa­Bank ho fa, perquè encara té l’ànima de la Caixa d’Estal­vis que va ser. Si cre­uen que els diners gua­nyats són molts, també creu­ran que els 500 mili­ons d’euros anu­als que des­tina Cai­xa­Bank a obra social en els dar­rers anys merei­xen que t’hi tre­guis el bar­ret. La pre­gunta que em faig és sen­zi­lla. Els bancs s’estan cre­ant mol­tes anti­pa­ties popu­lars: els que no són sans, perquè els acci­o­nis­tes i alguns que no ho són per­den molts diners; i els que són sans perquè no fan res per gua­nyar-se les sim­pa­ties de la gent, que segu­ra­ment són cli­ents seus. No podrien tenir una obra social pròpia o com­par­tida? Des­ti­nar uns diners a inves­ti­gació mèdica, col·labo­rar en les tas­ques de res­cat dels que s’estan ofe­gant en el nos­tre esti­mat Medi­ter­rani a qua­tre pas­ses, aju­dar una ONG seri­osa? Si ho fes­sin, pot­ser algun acci­o­nista gri­nyo­la­ria, però el diner gas­tat tin­dria l’eficàcia d’una bona ope­ració de màrque­ting i aju­da­rien que el món fos una mica menys des­gra­ciat.

La petició es podria fer a les grans empre­ses que tenen grans bene­fi­cis. Els motius són els matei­xos. Però els bancs són les soci­e­tats més repre­sen­ta­ti­ves d’un capi­ta­lisme, que jo qua­li­fico d’agònic, perquè entre altres raons els bancs s’estan suïcidant len­ta­ment: el seu nom­bre es redu­eix, l’oli­go­poli –els acords entre bancs– és ine­vi­ta­ble, el poder polític que van assu­mint cada cop és més clar i deci­siu.

El món està can­sat de l’alta bur­ge­sia finan­cera. El suïcidi de Miguel Blesa, expre­si­dent de Bankia, no va ins­pi­rar cap mena de pie­tat. Una obra social dels bancs seria molt ben vista i faria més humans, més pro­pers a la gent, els seus diri­gents. Tenen consciència del que podríem dir-ne justícia social? Tant cos­ta­ria des­ti­nar uns quants mili­ons d’euros als neces­si­tats? Han de tenir bona relació amb els que manen, però seria bo que la tin­gues­sin amb els que no manen. El dia en què un banc deter­mi­nat evo­qui una obra social deter­mi­nada podria fer un bé con­si­de­ra­ble al banc i a la soci­e­tat on viu. De pos­si­bi­li­tats n’hi ha mol­tes; tenen lli­ber­tat de triar.

Els bancs són molt neces­sa­ris, però si seguim aquest procés de reducció del seu nom­bre i de l’incre­ment del seu poder polític, també podria ser que en un futur més o menys pro­per els estats pre­fe­ris­sin naci­o­na­lit­zar els que que­den, tot i posar fi a la banca pri­vada. Qui ho veu­ria mala­ment? Els ter­tu­li­ans?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.