Economia

Empreses

Biocop vol fer el salt a fora

L’empresa estudia sortir a l’exterior i sospesa els mercats de Portugal i l’Amèrica Central

La companyia de Lliçà de Vall engega una consultoria per assessorar la implantació i creixement de negocis de comerç biològic

Van començar el negoci l’any 1975 amb el mateix con­ven­ci­ment amb què el por­ten actu­al­ment, però amb menys recur­sos i una pro­ducció més domèstica que pro­fes­si­o­na­lit­zada. “Molíem la civada en pica­do­res domèsti­ques i la torràvem en una tor­ra­dora de cafè que vam adap­tar”, explica dels seus ini­cis el fun­da­dor de Bio­cop i direc­tor gene­ral, Joan Pica­zos. La com­pa­nyia, que ha ampliat i moder­nit­zat recent­ment la seva seu cen­tral a Lliçà de Vall, va començar sent una coo­pe­ra­tiva amb una filo­so­fia clara que ha esde­vin­gut la columna ver­te­bral i creu que un altre tipus de dis­tri­bució comer­cial –que acosti molt més pro­duc­tors al cli­ent final amb la mínima inter­venció i que aposta pels pro­duc­tes de qua­li­tat, ecològics i de pro­xi­mi­tat– és pos­si­ble. Des de l’any 1987 Bio­cop fun­ci­ona com una empresa fami­liar i la segona gene­ració ja forma part del negoci.

La com­pa­nyia té actu­al­ment uns 2.800 cli­ents arreu de l’Estat espa­nyol, prin­ci­pal­ment boti­gues de totes dimen­si­ons. “Des de grans cade­nes de dis­tri­bució de pro­duc­tes bio fins a peti­tes boti­gue­tes de barri”, relata Pica­zos. Són fabri­cants de gran part dels pro­duc­tes que venen, però també dis­tribuïdors en exclu­siva de mar­ques com ara Rapun­zel. Recent­ment, des del mes de març ha recu­pe­rat la dis­tri­bució de fruita i ver­dura (“perquè les pla­ta­for­mes ho dema­na­ven”) i a par­tir de setem­bre comer­ci­a­lit­za­ran una nova gamma de cre­mes, sopes i trans­for­mats vege­tals, però la majo­ria dels seus pro­duc­tes no són fres­cos. De fet, els flocs de civada, mus­lis, begu­des de civada i les lla­vors i deri­vats són els seus pro­duc­tes estel·lars.

Però dels nous pro­jec­tes de la com­pa­nyia, Pica­zos cita com el més engres­ca­dor la con­sul­tora que han enge­gat des del mes d’abril i que asses­sora els empre­ne­dors que volen obrir un negoci de pro­duc­tes ecològics però també les boti­gues exis­tents que volen millo­rar. En aquest sen­tit, se’ls informa dels ele­ments més impor­tants a l’hora de ges­ti­o­nar el negoci, d’aspec­tes com ara l’emplaçament, les tècni­ques de mer­cat, la gestió de mar­ges o la for­mació del per­so­nal, entre d’altres. “Hi ha una neces­si­tat molt gran de for­mació contínua i de suport i asses­so­ra­ment a la botiga que nosal­tres estem cobrint amb aques­tes tas­ques de con­sul­to­ria”, explica Pica­zos. “La botiga bio ha de com­pe­tir, cada vegada més, amb unes estruc­tu­res molt potents de grans cade­nes de dis­tri­bució que ofe­rei­xen el pro­ducte bio entre molts altres pro­duc­tes i nosal­tres cre­iem que el comerç espe­ci­a­lit­zat té un paper impor­tant a jugar per asse­gu­rar la comu­ni­cació amb el con­su­mi­dor i per com­par­tir una escala de valors que no té res a veure amb l’ali­men­tació con­ven­ci­o­nal.” De fet, Pica­zos alerta d’una sobre­o­ferta en canals que no són els tra­di­ci­o­nals i d’una certa “bom­bo­lla” del pro­ducte biològic i ecològic.

Un altre dels pro­jec­tes que Bio­cop vol por­tar enda­vant és la inter­na­ci­o­na­lit­zació de la marca, que actu­al­ment es dis­tri­bu­eix a Cata­lu­nya i l’Estat espa­nyol, amb espe­cial incidència al País Basc i Navarra, Madrid i València i les Bale­ars. En aquest sen­tit, està estu­di­ant dife­rents pos­si­bi­li­tats per ater­rar el 2018 a l’Amèrica Lla­tina i en prin­cipi des­carta els països veïns perquè, segons explica Pica­zos, “a Europa ja hi ha més gent que fa el mateix que fem nosal­tres, però a l’Amèrica Lla­tina hi ha un buit impor­tant i una demanda a con­si­de­rar”.

La civada, el ‘best-seller’
D’entre els productes de Biocop que tenen més èxit, els flocs de civada són sens dubte els primer de la llista, seguits de la beguda de civada, de la salsa de soja i les llavors de sèsam. “En volum, però, el producte que més venem són les galetes d’arròs”, explica Picazos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.