Pagesia
Les pèrdues del sector de l’arròs es quantificaran per municipis
Agricultura avaluarà els danys causats per la ‘Pyricularia’ a final de campanya perquè s’indemnitze els pagesos del delta de l’Ebre
L’IRTA assaja la viabilitat de la sembra en sec i de varietats tolerants a la salinitat
El Departament d’Agricultura farà una avaluació per municipis dels danys que ha causat la Pyricularia, un fong que aquest estiu ha proliferat als arrossars del delta de l’Ebre, una vegada finalitze la collita. A més, traslladarà aquesta informació al Ministeri d’Hisenda perquè els pagesos puguin reclamar una reducció dels mòduls de l’IRPF i una indemnització. Així ho va explicar ahir el cap del servei de sanitat vegetal del Departament d’Agricultura, Jordi Giné, que va inaugurar la jornada de camp de l’arròs de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) que va tenir lloc a Amposta. “Les condicions meteorològiques d’enguany d’elevades temperatures, humitat i poc vent han afavorit la proliferació del fong”, va dir Giné. A més, enguany la Unió Europea ha prohibit l’ús del triciclazole, l’únic fitosanitari específic per a aquest fong.
La sega de l’arròs començarà la setmana que ve i, tot i que Agricultura no tindrà les dades d’afectació de la Pyricularia fins que es complete la collita, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) sosté que les pèrdues poden arribar al 50% i, per això, reclama celeritat a Agricultura en l’informe de valoració de danys. Així, si fa setmanes UP alertava que el fong perjudicava només algunes varietats d’arròs, ara ha constatat que l’impacte ha estat generalitzat. Per la seua banda, els tècnics de l’IRTA sostenen que un episodi tan virulent de Pyricularia només es produeix una vegada cada quinze anys. El Delta produeix anualment uns 120 milions de quilos d’arròs.
Sembra en sec
L’IRTA va exposar ahir al sector arrosser els assajos que du a terme a l’estació experimental de l’Ebre per combatre la plaga del cargol poma. En aquest sentit, la sembra en sec i l’obtenció de varietats tolerants a la salinitat són les principals línies de treball. “Ha estat una campanya problemàtica per a la sembra en sec per la manca de pluja i les elevades temperatures, que han provocat una germinació molt tardana”, va explicar Maria del Mar Català, investigadora de l’IRTA.
Actualment, la plaga del cargol poma afecta unes 6.000 hectàrees del marge esquerre del delta de l’Ebre, on els costos de producció s’han encarit 554 euros per hectàrea (segons UP) pels tractaments contra el mol·lusc invasor.