Economia

Economia

Fira de la llet de Vilobí d’Onyar

L’aparador de l’economia làctia

La fira de la llet dona visibilitat al sector agroramader de Vilobí i la comarca de la Selva des d’un vessant lúdic i divulgatiu

De les set explotacions de vaques lleteres del municipi, en surten cada dia més de setanta mil litres

Els productors lactis de Vilobí d’Onyar aprofiten la sisena edició de la fira de la llet per reivindicar que la seva és la població de la Selva on es produeixen més litres de llet diaris, més de setanta mil, i, com va recordar l’alcaldessa, Cristina Mundet, una mitjana d’un cap de bestiar boví per cadascun dels 3.163 veïns censats a la població. L’esdeveniment coincideix amb la festa de Sant Galderic, patró dels pagesos, que enguany assoleix un aniversari rodó, el trentè, en un municipi orgullós d’una vocació agroramadera que ha “modelat el tarannà dels seus habitants i el paisatge”, segons va dir Mundet, que va fer un elogi als joves pagesos.

Les activitats lúdiques i divulgatives van començar ahir als dos espais centrals. D’una banda, hi ha el recinte del Bestiòrum, amb presència de diversos animals, i de l’altra, el Lletòrum, més centrat en les aplicacions, els usos i les propietats de la llet i productes derivats. Pels carrers del centre del poble convivien altres activitats, com ara una fira de productes artesans, atraccions i un concurs de paletes. Però entre els concursos i les exhibicions, com és lògic, n’hi ha diversos de centrats en el bestiar. Una mostra de perruqueria bovina, per deixar un animal ben polit per a un certamen morfològic, o les exhibicions de munyir les vaques a mà i amb cantina. En el concurs de munyidors, Svitlana Slyva es va imposar a Gala Bondor i Carles Faixedas. En un minut, van obtenir 1,5 litres, 1,1 i 0,7, respectivament. La colla gegantera local va aprofitar l’ocasió per presentar en societat la seva nova capgrossa, una vaqueta a qui han anomenat Bepa.

Part de les demostracions es repetiran avui, i després de l’ofici religiós en honor a sant Galderic hi haurà benedicció i desfilada de maquinària agrícola. Al migdia, al pavelló, es farà un concurs de flams. A les cinc de la tarda la competició consistirà a veure qui se’n menja més i més de pressa, a la plaça Nova. Tot plegat amb exposicions sobre l’economia làctia i miniatures d’eines (a Can Roscada) i cistelleria i maquetes (al Lletòrum). Paral·lelament, ahir es va dur a terme una jornada tècnica en què es van analitzar els costos del farratge i el pinso per al bestiar i altres aspectes veterinaris i sobre la regulació legal de la venda de llet crua. La directora territorial d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, va recordar ahir els tres eixos del pla d’acció: eficiència, promoció i innovació tecnològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.