Economia

Temen que el cas Castor es tanqui en fals als tribunals

El procés d’instrucció per decidir si s’investiga un delicte mediambiental fa tres anys que s’allarga

El PP es va escudar en aquest front per bloquejar una comissió d’investigació al Senat

El govern espanyol ha decidit tirar pel dret i continuar passant als contribuents la factura del fiasco del Castor tot i la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la manera –l’aprovació d’un decret llei– com es va establir la indemnització l’any 2014. No és l’únic front que està obert per intentar que s’aturi el pagament d’un deute considerat il·legítim per entitats com l’Observatori del Deute en la Globalització, ja que el Tribunal Suprem també estudia, a petició de la Generalitat, el cobrament en la factura del gas dels costos de manteniment de les instal·lacions en desús, però de moment s’ha avançat poc. Fins i tot creix el temor que l’únic front judicial obert s’acabi tancant en fals després de tres anys de pròrrogues i retards.

Qui porta el cas és el jutjat número 4 de Vinaròs, que des del gener del 2015 instrueix el procés per decidir si s’investiga divuit responsables de l’Institut Geològic i Miner, del ministeri de Medi Ambient i Indústria i de l’empresa Escal UGS –la concessionària del Castor, participada en un 66,7% per ACS– pels delictes de prevaricació ambiental i contra el medi ambient. “El procés es troba en un estat d’abandonament total, han passat tres jutges diferents i falten recursos”, denuncia l’advocat de la plataforma d’afectats pel projecte Castor (Aplaca), Carlos Villacorta. El mes de juny d’aquest any, el Partit Popular es va escudar en aquest procediment obert a Vinaròs per tombar al Senat la creació d’una comissió d’investigació que havia de determinar les responsabilitats polítiques al voltant d’aquest projecte.

Aplaca està personada com a causa particular. El seu portaveu, Joan Ferrando, explica que volen que s’indemnitzi unes 40.000 persones de les comarques del Baix Maestrat i del Montsià pels danys psicològics patits durant el mes que van durar els terratrèmols ocasionats per les injeccions de gas fetes al magatzem submarí.

Anar molt més enllà

Per Jordi Marsal, autor del llibre Castor, la bombolla sísmica, és important veure com es resol el tema del finançament i també si hi va haver delicte mediambiental i les causes i els efectes dels terratrèmols, però s’ha d’anar molt més enllà. “Ningú vol parlar de per què es va blindar un negoci sobre el qual hi ha dubtes de si era necessari o no, de quines eren les intencions a l’hora de fer-lo” i de qui es lucra i s’està lucrant encara. “El negoci estava en la construcció, totes les irregularitats es van saber arran dels terratrèmols, però si no haguessin existit no haurien sortit mai a la llum”, reflexiona.

LA XIFRA

18
imputats
manté el procés d’instrucció obert als jutjats de Vinaròs, entre ells responsables públics i d’Escal UGS.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.