Les estacions d’esquí alpí gironines, sobre la balança
Un estudi de la Pompeu Fabra determina que les ripolleses aporten un 5,1% del valor afegit brut de la comarca i la ceretana, un 8%
Generen totes tres més de 1.500 llocs de treball
Les estacions d’esquí de Vall de Núria i Vallter 2000 generen el 5,1% del valor afegit brut (VAB) de la comarca del Ripollès, segons un estudi sobre l’impacte econòmic de les estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya fet pel Centre d’Estudis UPF Sports Lab de la Universitat Pompeu Fabra. Aquest estudi mesura els efectes importants que pot tenir una estació de muntanya a la seva zona geogràfica d’influència pel que fa a la generació d’activitat econòmica i la creació d’ocupació.
Vall de Núria registra una producció total de 68,7 milions d’euros, que amb el valor afegit es queda en 37 milions, genera 689 llocs de treball i té un impacte fiscal de 9,8 milions d’euros. Vallter té una producció de 9,8 milions d’euros, que amb el VAB es queda en 5,4 milions. Genera 90 llocs de treball i un impacte fiscal d’1,4 milions.
Quant a la Molina, l’única estació d’esquí de titularitat de la Cerdanya, genera el 8 per cent del valor afegit brut de l’economia de la comarca. Aquesta estació encapçala el rànquing de totes les estacions públiques amb una producció total de 80 milions d’euros, que amb el valor afegit es queda en 43,4 milions, genera 829 llocs de treball i té un impacte fiscal d’11,5 milions d’euros.
Segons l’estudi, a totes les destinacions del Grup FGC, per cada euro addicional de despesa es genera una producció al voltant de 2 euros. A més, per cada milió d’euros addicional que FGC inverteix en qualsevol tipus de despesa, es genera al voltant de 20 llocs de treball. A part de les tres estacions gironines, el grup inclou les estacions d’Espot i Port Ainé.
Forfets
Per altra banda, el Consell Comarcal del Ripollès i Ferrocarrils de la Generalitat han signat, un any més, un conveni que proporciona bonificacions en els forfets de temporada per esquiar a les estacions de Núria o Vallter 2000. L’acord ofereix rebaixes de fins al 65% en algunes tipologies de forfet respecte a la tarifa regular. S’hi pot acollir tothom que com a mínim els darrers tres anys hagi estat empadronat en algun dels dinou municipis del Ripollès i també els infants i joves escolaritzats en centres educatius de la comarca durant el curs actual. La bonificació es preveu o bé per a l’adquisició de forfets individuals o bé per a l’adquisició de paquets familiars conformats, indivisiblement, per un forfet d’adult i un de menor, infantil o jove. Per gaudir d’aquests preus avantatjosos cal comprar el forfet a les dependències corresponents de cada estació. En el cas de Vall de Núria, es tracta de les oficines de l’estació de Ribes Enllaç del cremallera. La documentació s’ha d’aportar durant la compra.