Economia

JOAN ARRUFÍ

PRESIDENT DEL CONSELL REGULADOR DE LA DO TERRA ALTA

“Podem dir que la Terra Alta és el bressol de la garnatxa blanca”

De l’11 al 14 d’abril tindrà lloc la sisena edició del concurs internacional de garnatxes a la Terra Alta, una mostra que reunirà 250 professionals i més de 800 mostres de vins de garnatxa

La Terra Alta ja ho té tot a punt per celebrar el concurs internacional de garnatxes?
Falten poques setmanes i ja portem una afluència de mostres més elevada que en altres edicions, podem arribar a superar les 800 mostres de vins de garnatxa. És una fita molt important que indica que el concurs es consolida i que des de la DO Terra Alta hem fet una gran tasca de promoció.
D’on procedeixen les mostres de vins?
La zona productora de garnatxes és la Mediterrània, és una varietat adaptada a un clima temperat. Però la varietat s’ha internacionalitzat i hi ha altres zones productores com Estats Units o Sud-àfrica. La mediterraneïtat serà el fil conductor del concurs, així com la cultura ja que estem a la província de Tarragona i és precisament aquí on fenicis i grecs van introduir la garnatxa.
Quines activitats s’organitzaran?
Els actes començaran l’11 d’abril a Barcelona, on rebrem tots els assistents en un lloc emblemàtic, a la Rambla, al restaurant Òpera Samfaina, on hi haurà totes les DO catalanes representades. L’endemà els participants, unes 250 persones que són enòlegs, tastadors i prescriptors, es desplaçaran a Tarragona, on visitaran la ciutat romana en un context vitivinícola. L’arribada a la Terra Alta serà el 13 d’abril, el tast professional tindrà lloc a la cooperativa de Gandesa. Finalment, el dissabte farem una jornada més lúdica, barrejarem la història, la cultura, la gastronomia i la gent del territori.
Com fareu interaccionar els professionals amb la gent del territori?
Els carrers medievals de Batea oferiran tastos de vins acompanyats de música, muntarem un dinar entre les vinyes amb un plat típic com és la clotxa en què els participants podran xafar les vinyes. L’últim acte serà a la nit, quan es faran públics els vins premiats a l’església vella de Corbera d’Ebre. Els tres cuiners de l’Ebre amb estrella Michelin seran els encarregats de servir el sopar de gala.
La DO Terra Alta acostuma a aconseguir un grapat de premis en aquest concurs.
Sí, en totes les edicions n’hem sortit ben parats, perquè elaborem uns vins molt bons i també per una varietat estel·lar que és la garnatxa blanca. Un 75% de la producció estatal de garnatxa blanca es fa a la Terra Alta i un 33% de la mundial. Podem dir que la Terra Alta és el bressol de la garnatxa blanca al món.
Què suposarà per a la Terra Alta la celebració del concurs?
La DO Terra Alta ja és una realitat situada al món, però el concurs ens ajudarà a reforçar-la. A més de la projecció internacional també és important donar-la a conèixer al mercat català. El concurs pot ajudar el consumidor català a descobrir que a Catalunya es fan vins d’una qualitat excel·lent.
Des de la DO aposteu per la garnatxa blanca com a varietat distintiva?
Apostem per la garnatxa blanca sense deixar de banda les altres varietats. És veritat, però, que la garnatxa blanca ens fa únics, té un punt diferenciador i que ens ajuda a tenir una identitat.
Penseu que l’enoturisme és un complement de la producció de vi?
Des de la DO impulsarem un projecte sòlid d’enoturisme a la Terra Alta. Proposarem una ruta del vi, editarem un llibre fotogràfic i una guia enoturística de qualitat on es mostren els serveis que ofereix cada celler. L’objectiu és que els visitants vinguin, no només a tastar els vins, sinó també a quedar-se a dormir i anar als restaurants.
La construcció de nous parcs eòlics pot hipotecar el futur de la comarca?
Un dels grans actius de la Terra Alta és el paisatge, que ha estat conseqüència de la falta d’inversió. Hem de treballar per mantenir el paisatge, des de la DO ens oposem a la massificació eòlica i hem fet un manifest de rebuig. Treballem perquè els ajuntaments també l’aproven i traslladarem aquesta inquietud al govern perquè canvie la política d’energia renovable al país.
Es poden aturar els parcs que s’estan tramitant a la Pobla, Vilalba dels Arcs i Batea?
Mitjançant els nostres recursos presentats contra la instal·lació d’aquests parcs, la Generalitat ho està estudiant, però serà difícil aturar-ho. Actualment hi ha instal·lada a la Terra Alta menys d’un 50% de l’energia eòlica aprovada. Les empreses instal·ladores ho tenen aturat per falta de viabilitat econòmica, però en el moment que ho vulguen fer la gent de la Terra Alta i les Terres de l’Ebre ens hem de plantejar si volem perdre aquest patrimoni paisatgístic. Amb quin benefici? Els parcs eòlics no ens aporten riquesa ni futur, seria la mort de la comarca. És tan important com el transvasament de l’Ebre. Si a la Terra Alta li traiem el seu paisatge, deixa d’existir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.