Economia

JOAN ARRUFÍ

PRESIDENT DEL CONSELL REGULADOR DE LA DO TERRA ALTA

“Podem dir que la Terra Alta és el bressol de la garnatxa blanca”

De l’11 al 14 d’abril tindrà lloc la sisena edició del concurs internacional de garnatxes a la Terra Alta, una mostra que reunirà 250 professionals i més de 800 mostres de vins de garnatxa

La Terra Alta ja ho té tot a punt per cele­brar el con­curs inter­na­ci­o­nal de gar­nat­xes?
Fal­ten poques set­ma­nes i ja por­tem una afluència de mos­tres més ele­vada que en altres edi­ci­ons, podem arri­bar a superar les 800 mos­tres de vins de gar­natxa. És una fita molt impor­tant que indica que el con­curs es con­so­lida i que des de la DO Terra Alta hem fet una gran tasca de pro­moció.
D’on pro­ce­dei­xen les mos­tres de vins?
La zona pro­duc­tora de gar­nat­xes és la Medi­terrània, és una vari­e­tat adap­tada a un clima tem­pe­rat. Però la vari­e­tat s’ha inter­na­ci­o­na­lit­zat i hi ha altres zones pro­duc­to­res com Estats Units o Sud-àfrica. La medi­ter­raneïtat serà el fil con­duc­tor del con­curs, així com la cul­tura ja que estem a la província de Tar­ra­gona i és pre­ci­sa­ment aquí on feni­cis i grecs van intro­duir la gar­natxa.
Qui­nes acti­vi­tats s’orga­nit­za­ran?
Els actes començaran l’11 d’abril a Bar­ce­lona, on rebrem tots els assis­tents en un lloc emblemàtic, a la Ram­bla, al res­tau­rant Òpera Sam­faina, on hi haurà totes les DO cata­la­nes repre­sen­ta­des. L’endemà els par­ti­ci­pants, unes 250 per­so­nes que són enòlegs, tas­ta­dors i pres­crip­tors, es des­plaçaran a Tar­ra­gona, on visi­ta­ran la ciu­tat romana en un con­text viti­vinícola. L’arri­bada a la Terra Alta serà el 13 d’abril, el tast pro­fes­si­o­nal tindrà lloc a la coo­pe­ra­tiva de Gan­desa. Final­ment, el dis­sabte farem una jor­nada més lúdica, bar­re­ja­rem la història, la cul­tura, la gas­tro­no­mia i la gent del ter­ri­tori.
Com fareu interac­ci­o­nar els pro­fes­si­o­nals amb la gent del ter­ri­tori?
Els car­rers medi­e­vals de Batea ofe­ri­ran tas­tos de vins acom­pa­nyats de música, mun­ta­rem un dinar entre les vinyes amb un plat típic com és la clotxa en què els par­ti­ci­pants podran xafar les vinyes. L’últim acte serà a la nit, quan es faran públics els vins pre­mi­ats a l’església vella de Cor­bera d’Ebre. Els tres cui­ners de l’Ebre amb estre­lla Mic­he­lin seran els encar­re­gats de ser­vir el sopar de gala.
La DO Terra Alta acos­tuma a acon­se­guir un gra­pat de pre­mis en aquest con­curs.
Sí, en totes les edi­ci­ons n’hem sor­tit ben parats, perquè ela­bo­rem uns vins molt bons i també per una vari­e­tat estel·lar que és la gar­natxa blanca. Un 75% de la pro­ducció esta­tal de gar­natxa blanca es fa a la Terra Alta i un 33% de la mun­dial. Podem dir que la Terra Alta és el bres­sol de la gar­natxa blanca al món.
Què supo­sarà per a la Terra Alta la cele­bració del con­curs?
La DO Terra Alta ja és una rea­li­tat situ­ada al món, però el con­curs ens aju­darà a reforçar-la. A més de la pro­jecció inter­na­ci­o­nal també és impor­tant donar-la a conèixer al mer­cat català. El con­curs pot aju­dar el con­su­mi­dor català a des­co­brir que a Cata­lu­nya es fan vins d’una qua­li­tat excel·lent.
Des de la DO apos­teu per la gar­natxa blanca com a vari­e­tat dis­tin­tiva?
Apos­tem per la gar­natxa blanca sense dei­xar de banda les altres vari­e­tats. És veri­tat, però, que la gar­natxa blanca ens fa únics, té un punt dife­ren­ci­a­dor i que ens ajuda a tenir una iden­ti­tat.
Pen­seu que l’eno­tu­risme és un com­ple­ment de la pro­ducció de vi?
Des de la DO impul­sa­rem un pro­jecte sòlid d’eno­tu­risme a la Terra Alta. Pro­po­sa­rem una ruta del vi, edi­ta­rem un lli­bre fotogràfic i una guia eno­turística de qua­li­tat on es mos­tren els ser­veis que ofe­reix cada celler. L’objec­tiu és que els visi­tants vin­guin, no només a tas­tar els vins, sinó també a que­dar-se a dor­mir i anar als res­tau­rants.
La cons­trucció de nous parcs eòlics pot hipo­te­car el futur de la comarca?
Un dels grans actius de la Terra Alta és el pai­satge, que ha estat con­seqüència de la falta d’inversió. Hem de tre­ba­llar per man­te­nir el pai­satge, des de la DO ens opo­sem a la mas­si­fi­cació eòlica i hem fet un mani­fest de rebuig. Tre­ba­llem perquè els ajun­ta­ments també l’apro­ven i tras­lla­da­rem aquesta inqui­e­tud al govern perquè can­vie la política d’ener­gia reno­va­ble al país.
Es poden atu­rar els parcs que s’estan tra­mi­tant a la Pobla, Vilalba dels Arcs i Batea?
Mit­jançant els nos­tres recur­sos pre­sen­tats con­tra la ins­tal·lació d’aquests parcs, la Gene­ra­li­tat ho està estu­di­ant, però serà difícil atu­rar-ho. Actu­al­ment hi ha ins­tal·lada a la Terra Alta menys d’un 50% de l’ener­gia eòlica apro­vada. Les empre­ses ins­tal·lado­res ho tenen atu­rat per falta de via­bi­li­tat econòmica, però en el moment que ho vul­guen fer la gent de la Terra Alta i les Ter­res de l’Ebre ens hem de plan­te­jar si volem per­dre aquest patri­moni pai­satgístic. Amb quin bene­fici? Els parcs eòlics no ens apor­ten riquesa ni futur, seria la mort de la comarca. És tan impor­tant com el trans­va­sa­ment de l’Ebre. Si a la Terra Alta li tra­iem el seu pai­satge, deixa d’exis­tir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.