Economia

QUIÒNIA PUJOL

COPROPIETÀRIA DE LA CERVESERA LO VILOT, PREMI A LA INNOVACIÓ TECNOLÒGICA AGROALIMENTÀRIA

“Som una raresa a Europa, perquè elaborem del camp a l’ampolla”

Aquesta “granja cervesera” té com a pilars la sostenibilitat i la proximitat. Lo Vilot elabora una desena de varietats de cervesa, amb cereals de collita pròpia. Enguany s’obre a l’exportació.

Lo Vilot és una cer­ve­se­ria arte­sana sin­gu­lar, perquè usa matèria pri­mera pròpia en l’ela­bo­ració. Amb la pro­xi­mi­tat i la sos­te­ni­bi­li­tat com a eixos, aquesta empresa de dues per­so­nes d’Alma­ce­lles ha gua­nyat el premi PITA a la inno­vació agro­a­li­mentària, que atorga el govern català. Quina és la història rere aquest pro­jecte?
No m’agrada la cer­vesa indus­trial. De fet, vaig des­co­brir que la cer­vesa m’agra­dava tot fent l’Eras­mus a Holanda. Amb l’Òscar volàvem en para­pent, però ell va tenir un acci­dent i va estar molts mesos de baixa. Així que vam deci­dir fer una cer­vesa que m’agradés. Ell té for­mació de for­ner i el procés de fer­men­tació és molt sem­blant. Ens vam ori­en­tar con­sul­tant manu­als i per inter­net. Fa quasi sis anys, vam ela­bo­rar la pri­mera cer­vesa, que era caso­lana: durant un temps vam tre­ba­llar de home­brewers La nos­tra intenció ini­cial era com­prar ingre­di­ents ecològics per ela­bo­rar, però ens vam ado­nar que no n’hi havia totes les vari­ants al mer­cat que volíem. Jo ja era jove agri­cul­tura i vaig deci­dir que podíem cul­ti­var-les nosal­tres. Vam començar amb dues plan­tes de llúpol, esquei­xant-les fins a 200 plan­tes el pri­mer any, i vam plan­tar 1 hectàrea d’ordi. Any rere any, vam anar crei­xent en superfície de con­reu i, actu­al­ment, tenim 7,5 hectàrees d’ordi i 2 hectàrees de llúpol. Fa sols dos anys i mig que produïm cer­vesa per al mer­cat, ara uns 30.000 litres anu­als.
Així que ini­ci­al­ment, la intenció ja era tan­car el cer­cle?
Sí, volíem sor­tir al mer­cat amb una cer­vesa ela­bo­rada amb tots els ingre­di­ents produïts per nosal­tres. És una veri­ta­ble raresa, perquè la gran majo­ria de cer­ve­se­res arte­sa­nes com­pren la matèria pri­mera. Quan vaig començar ja em van sob­tar que Lleida fos un dels prin­ci­pals pro­duc­tors d’ordi de Cata­lu­nya i l’Estat, però haguéssim de com­prar la malta d’ordi fora. Sols n’exis­teix una mal­te­ria i és d’una gran cer­ve­sera, que ela­bora per a con­sum propi. A més, sols fa un tipus de malta, men­tre que els cer­ve­sers arte­sans usem una gran quan­ti­tat de mal­tes dife­rents: fuma­des, àcides, etc. El pri­mer any no vam acon­se­guir tan­car el cer­cle: el llúpol tarda un temps a créixer, i fins enguany no hem pogut mal­tar l’ordi.
Per què van fer aquesta aposta per tota la cadena?
Volíem fer cer­vesa ecològica i por­tar els ingre­di­ents de fora; encara que siguin cer­ti­fi­cats, el trans­port els con­ver­teix en no sos­te­ni­bles. A més, dei­xen de ser pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. I, d’altra banda, no hi ha res millor que fer una cer­vesa o qual­se­vol altre pro­ducte amb ingre­di­ents con­re­ats per tu: n’estàs molt orgu­llosa.
Fa dos anys, ja van que­dar fina­lis­tes en el PITA en l’apar­tat d’inno­vació agrària. Per què creu que els l’han donat ara?
El que fem nosal­tres no ho fa ningú. Ni aquí ni a Europa, perquè tan­car el cer­cle és molt com­pli­cat. Per això ens ano­me­nem granja cer­ve­sera (farm­brewer, en anglès). Al nord d’Europa, es conei­xen així les empre­ses que ela­bo­ren amb algun dels ingre­di­ents produïts per ells matei­xos, però n’hi ha molt poque­tes que pro­du­ei­xin i ho trans­for­min tot.
Quan­tes cer­ve­ses ela­bo­ren?
Tenim una mit­jana de 10 cer­ve­ses en estoc i, a dia d’avui, hem produït una vin­tena de vari­e­tats dife­rents. Algu­nes es que­den, però d’altres no. També hem fet col·labo­ra­ci­ons amb empre­ses d’aquí i de l’estran­ger. En fem una de belga i sense glu­ten, que és l’única cer­ti­fi­cada arte­sana a l’Estat amb l’espiga bar­rada inter­na­ci­o­nal, gua­nya­dora de la meda­lla d’or en el Bar­ce­lona Beer Cha­llenge. També n’ela­bo­rem de blat, diver­ses IPA –una amb sègol–, àcides amb frui­tes de tem­po­rada, d’estil antic anglès i dues impe­rial stout. I les cer­ve­ses enve­lli­des o amb segona fer­men­tació en bota de fusta de whisky o de vi. D’altra banda, ela­bo­rem dues cer­ve­ses que estan cer­ti­fi­ca­des com a ecològiques.
Tot un món. Amb una pro­ducció curta en quan­ti­tat, com fan via­ble tenir una gamma tan àmplia de pro­duc­tes?
Avui dia, el públic de la cer­vesa arte­sana demana molta vari­e­tat. És curiós, perquè en aquest país tota la vida hem begut una cer­vesa del mateix tipus. I ara que n’hi ha mol­tes més, la gent encara que li agradi, sem­pre en vol de noves. No repe­teix gaire. En fem mol­tes, perquè el públic ens les demana. Ofe­rim pro­duc­tes que ningú té. Fer coses dife­rents ens ha permès entrar a molts llocs.
Es plan­te­gen l’expor­tació?
El nos­tre pro­jecte està molt ben valo­rat a fora. Ja som pre­sents al sud de França i enguany volem obrir por­tes a Angla­terra i Bèlgica. Fem un pro­ducte de sos­te­ni­bi­li­tat, pro­xi­mi­tat i qua­li­tat. Són valors afe­gits, que allà se’ns reco­neix. Aquí també pas­sarà, però és trist que fins que el mer­cat no s’hagi con­so­li­dat ens veiem abo­cats a expor­tar. Fem pro­xi­mi­tat local i volem ven­dre’l aquí. Estem con­vençuts que, a la llarga, serà així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia