Els tonyinaires catalans rebutgen cedir la seua quota pesquera a altres comunitats
Més de 200 pescadors es manifesten contra la proposta de l'Estat de fixar una moratòria de tres anys a l'encerclament
La captura, engreix i comercialització de tonyina ocupa uns 400 treballadors a l'Ametlla de Mar, bona part dels quals es van mobilitzar ahir per defensar els seus llocs de treball. Amb el crit de Volem pescar! i amb pancartes en què es podia llegir Sant Raül Romeva, patró dels pescadors andalusos o Abans ens volien prendre l'aigua... ara ens volen prendre el pa, més de 200 persones es van manifestar ahir al port de l'Ametlla de Mar. Els tonyinaires catalans rebutgen de ple la proposta del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí de retirar-los la seua quota pesquera durant un període de tres anys per distribuir-la entre els pescadors andalusos i bascos, que pesquen amb altres arts que, segons l'Estat, són «artesanals». «Ens volen fer desaparèixer perquè som industrials, però la realitat és que la nostra pesqueria és més sostenible: deixem que les tonyines es reprodueixen durant un any, nosaltres no comercialitzem els ous de tonyina», va denunciar el responsable del grup Balfegó, Manel Balfegó, que a més de dues embarcacions del sector d'encerclament té una granja d'engreix a l'Ametlla de Mar.
Els tonyinaires tenen el suport de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar. «Reclamem que l'Estat sigui neutral i no traspasse la quota del sector d'encerclament a l'almadrava, que no modifique l'acord de l'ICCAT», va assenyalar el secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla, Tomàs Margalef, en referència a l'acord de la Comissió Internacional per la Conservació de Túnids de retallar un 40% la quota de les captures de tonyina.
Protesta a Barcelona
Més d'un centenar de pescadors tenen previst desplaçar-se avui a Barcelona per reclamar a la ministra Espinosa que no aprove una moratòria de tres anys per al sector d'encerclament. Espinosa participa en la jornada sobre la reforma de la política pesquera comunitària que té lloc a Barcelona. «Farem una protesta silenciosa per reclamar el manteniment de la quota pesquera a l'encerclament», va dir Balfegó.
Comerç internacional
Al darrere de la retallada de quota pesquera de la tonyina i l'assignació de captures a les diferents arts de pesca hi ha la possibilitat que la Comissió Europea inclogui aquesta espècie a la llista del Cites, que en prohibiria el comerç internacional. «Diuen que volen salvar el sector, sacrificant l'encerclament perquè som industrials», va manifestar Balfegó. Segons els pescadors de l'almadrava, es podria superar la prohibició del comerç internacional si el sector d'encerclament deixés de pescar durant una temporada. «Si estem tres campanyes sense pescar, com podrem després recuperar el mercat internacional?», es pregunta el secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar. La major part de les tonyines que s'engreixen a les granges de l'Ametlla es comercialitzen al mercat japonès.
Els tonyinaires tenen el suport de l'alcalde de l'Ametlla de Mar i del grup parlamentari de CiU, que presentarà una moció al Parlament i al Congrés en la seua defensa. «És una guerra contra el sector català», va dir el diputat Francesc Sancho.