La Comissió Europea proposarà que es prohibeixi el comerç internacional de tonyina roja per protegir l'espècie

La decisió d'incloure o no la tonyina al CITES es prendrà el mes de març

Tot i que els pescadors de tonyina de l'Ametlla de Mar han superat el perill de perdre la quota pesquera d'aquesta temporada, sobre el sector encara plana l'amenaça de la prohibició del comerç internacional d'aquesta espècie. Una prohibició que afectaria de ple el sector de l'encerclament, ja que més d'un 90% de la venda es destina als mercats exteriors, principalment el japonès. Però la Comissió Europea considera que s'ha d'incloure la tonyina roja de l'Atlàntic i el Mediterrani com una «espècie en perill» a l'annex 1 del CITES, la qual cosa impediria la seua comercialització exterior però no la pesca local.

Els països comunitaris hauran de pronunciar-se sobre aquesta prohibició. França i Itàlia han anunciat ja que donaran suport a la proposta de la Comissió Europea, tot i que en el cas francès amb una moratòria de 18 mesos i amb ajuts per a les flotes artesanals. Fins ara l'Estat espanyol s'ha definit en contra d'aquesta mesura. D'altra banda, l'eurodiputat Raül Romeva (ICV) ha lamentat que els pescadors de l'Ametlla portessen dilluns cartells contra ell. Romeva sosté que és necessari protegir la tonyina per preservar l'espècie.

Dragatge continu al Fangar

El director general de Pesca de la Generalitat, Martí Sans, i el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, van visitar ahir diferents punts del delta de l'Ebre per analitzar les actuacions que s'han de dur a terme en aquest espai per millorar la qualitat ambiental de les badies del Fangar i els Alfacs i el seu desenvolupament pesquer. En aquest sentit, els aqüicultors del Delta fa temps que reclamen que es realitze un dragatge continu a la punta del Fangar, perquè hi hagi renovació de l'aigua de la badia i es mantinguen uns nivells adequats d'oxigen, temperatura, salinitat i concentració de fitoplàncton. Una proposta que és acceptada per la Generalitat i que, fins ara, no s'ha pogut executar perquè no es disposava del suport del Ministeri de Medi Ambient. És per això que Sans va traslladar a Martín Fragueiro la necessitat d'instal·lar aquest sistema de dragatge, de la mateixa manera que es fa al delta del Po (Itàlia). La direcció general de Pesca també proposa la creació d'un canal perimetral al Fangar per treure l'aigua dolça fora de la badia. Una actuació que es duria a terme entre els mesos d'abril i maig, en moments de màxim ús de pesticides als arrossars i quan es repeteixen episodis de mortalitat de mol·luscos. Agricultura també proposa la construcció d'estacions de bombatge d'aigua de mar a l'interior de les badies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.