Economia

Legalitzat el primer cas d’autoconsum compartit a l’Estat

Una instal·lació d’Holaluz a Rubí obté el permís després d’un any

L’empresa s’exclama pels retards i les traves

L’elèctrica catalana Holaluz ha obtingut la legalització de la primera instal·lació d’autoconsum elèctric compartit de l’Estat espanyol, que va construir amb plaques solars ara fa un any en un bloc d’habitatges de Rubí (Baix Llobregat). Segons el grup d’energia verda, el tràmit de legalització, que hauria hagut de trigar com a màxim unes setmanes, s’ha allargat un any i això posa de manifest les dificultats que hi ha en el sector energètic espanyol, que, assegura Holaluz, “continua sense facilitar el desenvolupament de les energies renovables’’.

La construcció de la instal·lació va ser possible a partir d’una sentència del Tribunal Constitucional del 2 de juny de l’any passat, que desactivava la legislació de l’anterior executiu espanyol del PP. Fins a aquell moment, aquestes instal·lacions estaven prohibides per la vigència del reial decret 900/2015, que impedia de manera expressa que una instal·lació d’autoconsum energètic fos compartida per diversos veïns d’una mateixa comunitat de propietaris. Holaluz va aprofitar de manera immediata aquesta escletxa, però el retard en l’autorització prové, segons expliquen fonts del grup, de les reserves que encara hi ha en el sector energètic de l’Estat. Holaluz recorda que avui per avui encara es manté vigent l’anomenat “impost del sol” en determinades instal·lacions, condicionat a la capacitat de generació elèctrica.

LA DATA

02.06.17
el TC va anul·lar la prohibició
de les instal·lacions d’autoconsum elèctric compartit, decisió que ara dona resultats.

El rebut de la llum s’enfila per l’onada de calor

La calor insòlita i el consegüent ús dels aparells d’aire condicionat han disparat els preus de l’electricitat. Després d’un 2017 en què s’hi van batre rècords, enguany sembla que es tornaran a trencar tots els límits històrics, ja que el màxim assolit dilluns passat, situava el cost del MWh en 74,82 euros. Els preus per sobre de 70 euros són els registres més alts que s’han vist en el mercat espanyol en l’última dècada. Els experts calculen que per a una família de quatre persones, aquests increments poden suposar un encariment d’un 20% en el rebut de la llum, ja que el preu del mercat majorista és gairebé la meitat de la factura d’una llar. La consultora Ipsom recorda que després d’un parèntesi de treva al març, maig i juny, han tingut de mitjana els preus de l’electricitat més cars des que se’n té constància. Per veure’n el contrast, si bé el març es va tancar amb una mitjana de 39,5 euros el MWh, el juliol va ascendir a 62,9 euros el MWh, un 27,3% més que el juliol de l’any passat, en espera del que es registri a l’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.