Cahors de Vilamalla deixarà a l'atur els 211 empleats fins a 120 dies de manera rotativa
Presenta un expedient de regulació temporal per un any
Segons va explicar la directora dels serveis territorials de Treball, Núria Arnay, el passat 5 de març l'empresa va presentar l'expedient de regulació d'ocupació de suspensió temporal de contractes per a la totalitat de la plantilla, formada per 211 persones.
La pretensió de la direcció de l'empresa és començar a aplicar l'ERO a partir del proper 6 d'abril i allargar-lo durant un any. Durant aquest període de vigència, els treballadors aniran de manera rotativa a l'atur, per grups, fins a un període màxim de 120 dies cadascun. Tot això, però, en funció de com evolucionin les comandes i la feina que hi hagi a l'empresa.
Tal com va confirmar Arnay, l'expedient s'ha presentat per causes de producció, que, en aquests casos, sol significar un descens de les comandes. De fet, l'empresa està estretament lligada al sector de la construcció –realitzen materials per a xarxes aèries trenades, quadres d'obra, caixes generals de protecció de sistemes elèctrics, equips de protecció per a instal·lacions fotovoltaiques, entres altres– i, per tant, la crisi li ha impactat de ple.
Període de consultes
Un cop presentat l'expedient, cal iniciar un període de consultes –que la normativa estableix que s'allargui durant trenta dies– per negociar les condicions i els complements que rebran els treballadors afectats. Segons ha pogut saber aquest diari, però, les converses entre la direcció i els representants sindicals ja estan molt avançades. I, fins i tot, la mateixa assemblea de treballadors ja hauria donat llum verd a la proposta.
Aquesta negociació prèvia està sent força habitual en els casos d'expedients de regulació d'ocupació que s'estan aplicant el darrer any. Un acord previ entre empresa i treballadors permet no allargar en excés la tramitació de la documentació i es detecten amb antelació els possibles punts de conflicte entres les parts.
Fundada el 1969
L'empresa va iniciar la seva activitat l'any 1969 amb la fabricació de materials per a xarxes trenades i eines de seguretat. Posteriorment, fruit de la seva integració en el grup Cahors –originari de la població occitana de Caors–, pioner en la utilització de polièster reforçat amb fibra de vidre per a la fabricació d'embolcalls de material elèctric, va poder millorar la seva tecnologia i ampliar el seu ventall de productes. Situada a Vilamalla, en una superfície de 51.000 metres quadrats, les instal·lacions n'ocupen uns 15.000. Allà s'hi duen a terme tots els processos de desenvolupament, producció i comercialització.
El grup Cahors té una quinzena de delegacions repartides per tot el món en països com el Marroc, Tunísia, la Xina, l'Índia i l'Uruguai, a part dels estats espanyol i francès, que sumen en la seva totalitat més d'un miler de treballadors.