La tonyina continuarà venent-se als mercats internacionals
La majoria de països rebutgen la inclusió d'aquesta espècie a la llista del CITES
La proposta de Mònaco de prohibir el comerç internacional de tonyina per preservar l'espècie només va rebre el suport d'una vintena de països en una votació que va ser secreta a petició de Noruega (un dels 175 països que forma part del CITES). Fins avui no se sabrà quins són els països que van aprovar la inclusió de la tonyina a l'annex 1 del CITES, però fonts consultades per Efe sostenen que els delegats de la Unió Europea es van abstenir. En la mateixa sessió es va rebutjar la proposta presentada per la Unió Europea, a petició de l'Estat espanyol, que reclamava que el comerç internacional no es prohibís fins al 2011 i que se n'excloguessin les flotes artesanals. Aquesta proposta va obtenir 43 vots a favor, 72 en contra i 14 abstencions. Tot i això, encara hi ha la possibilitat que a la convenció de Qatar es torne a votar la inclusió de la tonyina a l'annex 1 del CITES en el plenari que tindrà lloc el darrer dia, dijous vinent. Per això serà necessari que ho reclame algun país i que tingui el suport com a mínim d'un altre.
Decepció a Europa
La decisió del CITES va causar una gran «decepció» a la Unió Europea, que sosté que la tonyina desapareixerà si no s'emprenen mesures per protegir-la. «Estem convençuts que són necessàries mesures estrictes per assegurar la recuperació de la tonyina a l'Atlàntic», assenyalen en un comunicat de premsa els comissaris europeus de Pesca i Medi Ambient. La Unió Europea sosté que cal un «compromís ferm» per aconseguir un futur sostenible per a l'espècie i per als pescadors. També esperen que la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina (ICCAT) garanteixi que els estocs es gestionen de manera sostenible. Aquest organisme presentarà a l'octubre un estudi sobre l'evolució de la població de tonyina.
Satisfacció a l'Ametlla de Mar
Els pescadors de tonyina de l'Ametlla de Mar van valorar ahir positivament l'acord adoptat a Doha i que garanteix la continuïtat de la pesca al sector de l'encerclament. Tot i això, el director general del grup Balfegó (que es dedica a la pesca, l'engreix i la comercialització de la tonyina), Juan Serrano, va ser prudent i va recordar que encara hi pot haver una altra votació el dia de l'assemblea general del CITES, el pròxim 25 de març. «De moment s'ha votat en comissió i ni la proposta de Mònaco, ni la de la Unió Europea han aconseguit prou suports, però es pot fer una altra votació i poden intentar comprar els vots d'alguns països», va dir Serrano, que la setmana que ve es desplaçarà a Doha. Segons Serrano, el Canadà va ser molt crític ahir amb la UE per haver proposat la prohibició del comerç internacional de la tonyina i va precisar que aquestes decisions s'han de prendre en el marc de l'ICCAT. D'altra banda, els grups ecologistes van lamentar el resultat de la votació del CITES.