El centre tecnològic de la fusta i el moble inaugura instal·lacions enmig de la crisi
La Generalitat inverteix 1,5 milions d'euros en la compra d'un edifici de 750 metres quadrats i del seu equipament
El Cenfim va començar la seua activitat el 2006 des d'un despatx de l'Ajuntament de la Sénia i posteriorment es va traslladar a un pis de 70 metres quadrats, des d'on s'ha treballat per dinamitzar el sector. Ara, però, el Cenfim ha fet un salt important i disposa d'un edifici de 750 metres quadrats que en pocs mesos incorporarà un laboratori de matèria primera i de producte acabat que permetrà fer assajos de resistència. Unes instal·lacions que el secretari general d'Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, va inaugurar ahir coincidint amb la celebració de Sant Josep, patró de la fusta i el moble. «Inaugurar aquestes instal·lacions en temps de crisi és una molt bona notícia, serà una ferramenta que permetrà als empresaris incrementar les vendes», va assenyalar Aloy. «El repte dels moblistes és recuperar el nivell de vendes i això s'aconseguirà quan amaine la crisi, però, mentre, cal preparar-se i apostar per la innovació i la internacionalització», va manifestar el secretari general d'Innovació, davant d'un auditori ple de fabricants de fusta i moble de tot el país. L'equipament del centre tecnològic de la fusta i el moble s'anirà ampliant de forma progressiva i, en aquest sentit, està previst que el 2011 s'habilite un laboratori de materials, que serà pioner a Catalunya i que col·laborarà amb altres centres tecnològics. «Tenint en compte l'entorn hostil en què ens movem fem una valoració molt positiva de la inauguració del centre», va dir el president de la Confederació Catalana de la Fusta, Jaume Tané.
Tot i que el centre tecnològic està a la Sénia, on hi ha el clúster del moble, dóna servei a totes les empreses de fusta i moble del país. De fet, les quatre federacions provincials de fusta i moble són fundadores del centre, així com la Confederació Catalana de la Fusta, la Universitat Rovira i Virgili i l'Ajuntament de la Sénia. «Fa anys que teníem clar que volíem fer alguna cosa pel sector del moble i primer vam pensar en un laboratori d'assaig, però finalment el projecte es va convertir en un centre de difusió tecnològica», va recordar l'alcalde de la Sénia, Víctor Pla.
Aposta per la internacionalització
El director del Cenfim, Joaquim Solana, destaca la importància de la innovació tecnològica, però també de trobar nous mercats per compensar la caiguda de les vendes. «Els establiments hotelers i les residències geriàtriques poden ser nous mercats», va explicar Solana, que hi va afegir: «S'ha de treballar també per captar mercats fora de l'Estat.» En aquest sentit, el Cenfim conjuntament amb la patronal del moble de la Sénia, la Cambra de Comerç i l'Ajuntament han organitzat dues missions comercials inverses al Marroc. «Pròximament, anirem a Europa, Orient Mitjà i el Carib», va dir el director del Cenfim, que sosté que no només s'ha d'ajudar els empresaris a aconseguir els contactes per poder exportar la seua producció, sinó que és necessari capacitar l'empresa per a la internacionalització, és a dir, fabricar adequadament, embalar, etc.
Disseny ecològic i millora de l'organització
Durant els darrers tres anys el Cenfim ha impulsat un grapat de projectes d'entre els quals destaca el disseny ecològic en productes de fusta i moble, una iniciativa en què han participat quatre fabricants, la UAB i un grup d'enginyeria a més del Cenfim. «Es tracta de reduir els consums energètics i també de matèria primera, és a dir, aconseguir un producte ecològic tenint en compte tot el cicle productiu», va explicar Solana. Un altre dels projectes impulsats pel Cenfim és Lean Management, que consisteix en una millora de l'organització productiva, el qual permet reduir el temps entre que es rep una comanda i s'entrega. El disseny d'una finestra sostenible (de fusta) amb característiques d'aïllament millorades, és un altre dels projectes.