Sis empreses sureres col·laboren per millorar les prestacions del tap de suro
Els estudis han de permetre aprofundir sobre la permeabilitat a l’oxigen i la millora sensorial
L’Institut Català del Suro coordina els projectes
Les empreses De Maria Taps, Costa Quer, Manel Serra i Oller, de Cassà de la Selva, i J. Vigas i Tesa, de Palafrugell, participen en dos projectes col·laboratius per millorar les prestacions dels taps de suro. Concretament, els dos projectes, que tenen un pressupost global aproximat de 275.000 euros –cofinançats pel fons europeu Feder i la Generalitat de Catalunya– i que estan coordinats per l’Institut Català del Suro, han de permetre aprofundir sobre la permeabilitat a l’oxigen i la millora sensorial.
Un dels projectes és el grup operatiu per a l’eliminació d’aromes no desitjades en taps de suro mitjançant biosorbents, i l’altre, el grup operatiu per conèixer l’evolució de la permeabilitat a l’oxigen dels taps segons diferents mètodes de producció.
Actualment hi ha sistemes d’eliminació d’aromes en el mercat, però estan destinats a granulat de suro, no a taps, atès que són sistemes d’eliminació “agressius” que poden afectar l’estructura cel·lular del material. El sistema que es proposa es basa en l’ús d’adsorbents i biosorbents amb l’objectiu de “retenir” les aromes. Els compostos ja s’utilitzen en altres sectors, donat que permeten l’aplicació d’un sistema eficaç per a l’eliminació de contaminants orgànics persistents. Els resultats que s’esperen obtenir són dos sistemes d’eliminació d’aromes, un per a procés de fabricació de taps de suro natural i un altre per al procés de fabricació de taps de suro aglomerat amb dos discos de suro natural.
L’altre projecte pretén obtenir un mètode innovador per a la mesura de la permeabilitat dels taps de suro al llarg de tot el procés de fabricació. Una de les demandes del mercat vitivinícola pel que fa als tapaments fa referència a la seva capacitat de barrera d’oxigen o permeabilitat a l’oxigen. Es coneix que els taps de suro tenen un avantatge respecte als taps alternatius per la seva matriu vegetal.
LA XIFRA
ICSuro ja gestiona 15 projectes
Aquests dos nous projectes se sumen al total de 13 que actualment l’Institut Català del Suro, que té la seu a Palafrugell, està gestionant i coordinant perquè les empreses de la cadena de valor del sector surer puguin implementar la innovació en el dia a dia de les seves organitzacions i incrementar, així, la seva competitivitat en un mercat global, generar nous llocs de treball i mantenir l’ecosistema surer català.