Economia

Dexma llança Energy Grader per avançar en estalvi energètic

El nou programari de la firma barcelonina permet radiografiar la gestió energètica d’un edifici en un 95%

Eina útil per a empreses que tinguin molts centres de treball i molts treballadors

El 2019 serà l’any de llançament d’EnergyGrades, el programari de l’empresa Dexma que fa servir algoritmes intel·ligents per analitzar el consum energètic dels centres de treball de les empreses, amb un 95% de precisió. Amb el suport d’ACC10, el projecte ha rebut 1 milió d’euros de l’SME Instrument de la Comissió Europea.

El projecte, que ha suposat una inversió d’1,1 milions d’euros, es proposa revolucionar el camp de l’eficiència energètica, atès que per recollir les dades que han de ser analitzades “ja no caldrà l’ús de comptadors intel·ligents, sinó que s’utilitzaran les factures”, explica el fundador i director de Dexma, Joan Pinyol. I hi afegeix: “Amb les factures d’un any de l’empresa, podem saber com n’és, d’eficient, respecte de la nostra base de dades, tot parametritzant factors com ara il·luminació, clima, sector a què pertany l’empresa, dimensió, els usos que es fan al seu si de l’energia, etc...” Com exemplifica Pinyol: “Un hotel ens dona les factures i amb la nostra eina li podem quantificar que el seu potencial d’estalvi pot ser del 24%, tot aconsellant-li que instal·li leds per il·luminar o màquines de clima més eficient. Es tracta d’arribar al màxim detall.” A més, les dades proporcionades per l’empresa aniran a enriquir una base de dades sobre consum energètic empresarial. El programari disposa de 26 sectors econòmics definits quant al seu perfil energètic.

“Les empreses –comenta Pinyol– tenen dues opcions: comprar l’energia més barata o reduir el nombre de kWh, i nosaltres els volem ajudar a anar per aquesta via.”

El programari EnergyGrader actualment està en fase de prova pilot en 3.500 edificis, amb la col·laboració d’una empresa elèctrica i una del sector comerç. Aquesta eina, basada en tecnologia NILM (non intrusive load monitoring), està adreçada a administracions i a empreses de tota mena de sectors, tot exceptuant els sectors eminentment industrials i el residencial. Aquesta eina d’intel·ligència artificial pot ser especialment útil per a grans grups empresarials que tenen molts edificis i treballadors, com ara cadenes d’hotels, supermercats o bancs.

Un aspecte que fa molt competitiva l’eina és que “redueix fins a deu vegades el cost de les auditories energètiques tradicionals, tot oferint de forma immediata el potencial d’estalvi de l’edifici”, explica Pinyol, que argumenta que amb el procés tradicional de l’auditoria, els resultats no arribarien fins a al cap de sis mesos, pel cap baix. EnergyGrader és de fet l’evolució del programari DEXcell, eina que ha servit tots aquests anys perquè Dexma es fes un lloc en el mercat de l’eficiència energètica. Aquest software de gestió elèctrica sí que requeria un mesurador a lloc per fer el recull de dades que tot seguit han de ser tractades.

El pla de Dexma, que amb el nou software pretén multiplicar per tres el negoci en dos anys, és desplegar EnergyGrader a través de les comercialitzadores d’energia, tant al mercat espanyol com als altres en què opera, com ara el Regne Unit, Itàlia, França, Bèlgica i Dinamarca, per fer esment dels principals. En aquests moments, el 60% del negoci de Dexma es materialitza a l’exterior. De fet, té fins a 265 partners en 265 països, empreses de serveis energètics (ESE) en un 80%; fabricants d’equips de mesura (10%) i comercialitzadores (10%). El nombre de clients finals (bancs, cadenes de distribució, administracions, hotels i altres) a què accedeix Dexma a través d’aquestes empreses ascendeix als 2.250.

L’activitat de Dexma té el focus en el marc d’ús que la Unió Europea es vol imposar d’aquí al 2030. L’eficiència energètica, en concret, té un objectiu fixat per a aquesta data del 32,5%. L’eina de Dexma s’estima que podria abastar 740.000 pimes de la UE, assolir un estalvi de més de 6 TWh de consum d’energia final, 3 milions de tones d’emissions de CO2 i reportar a l’empresa unes vendes de 33 milions d’euros en cinc anys. Dins aquesta planificació energètica, per a Dexma es presenta una oportunitat de negoci interessant en el projecte NZEB (Net Zero Energy Buildings), normativa per la qual tots els edificis de nova construcció haurien de ser energèticament neutres abans del 2021 (el 2019 en el cas dels edificis públics).

Ben actius en R+D

Podem trobar Dexma en diversos projectes de recerca consorciats. Entre aquests hi ha e4SME, per ajudar les pimes a esbrinar el seu potencial d’estalvi energètic. FeedBACk es planteja desenvolupar aplicacions TIC per canviar el comportament energètic. Respond vol implementar una solució rendible de gestió activa de la demanda. EcoBot vol aprofitar els darrers avenços en bot per canviar usos energètics amb un assistent virtual. Modem es proposa desenvolupar models predictius de gestió de la demanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.