Arrenca la 13a edició de les Jornades de la Tòfona a Girona
Una desena de restaurants adherits a Girona Bons Fogons n’oferiran els seus plats fins al 16 de febrer
Arrenquen les tretzenes Jornades de la Tòfona a través de Girona Bons Fogons. Hi ha una desena d’establiments que estan adherits a la campanya, que va començar ahir i que s’allarga fins al 16 de febrer. Els establiments on es podrà degustar la tòfona son Àpats, El Celler de Can Roca, Duc de l’Obac, Egg Gastronomia, Massana, Occi, Divinum, La Riera de Sant Martí Vell, Umai i Novara Hotels.
El president de Girona Bons Fogons, Toni Vallory, afirma que la tòfona és un producte molt nostrat de la terra, una mica oblidat i menys elitista del que ens pensem. “Animem la gent a venir als nostres restaurants a provar els nostres plats preparats amb tòfona, i que, alhora, també s’atreveixi a cuinar i fer-la servir a casa com a ingredient de la nostra cuina tradicional”, afirmava ahir Vallory durant la presentació de la campanya.
Tot i que és canviant, el preu per quilo de la tòfona és elevat i oscil·la cada setmana entre els 600 i 900 euros el quilo. Però per a un menjar se’n fa servir habitualment dos grams. “Al cap i a la fi, el preu per plat és molt poc”, reconeix el president de Girona Bons Fogons, que assegura que no és difícil de cuinar, ja que es pot ratllar o laminar totalment crua. “Abans era tradició fer-la en coccions de rostit, on el plat s’impregna d’aquest aroma”, recorda Vallory. De tòfona no se’n troba tot l’any, i depèn molt de la meteorologia. Aquest any es considera que és bo perquè ha fet fred i humitat. L’any passat, en canvi, no va fer el temps adequat i no n’hi havia. “Ara és el pic, son entre tres i quatre mesos”, diu Vallory, que explica que hi ha tòfona d’estiu, però que no té res a veure amb la d’ara.
A tall d’anècdota, ahir per a la seva presentació, Girona Bons Fogons va preparar una demostració d’un tofonaire que amb l’ajuda d’una gossa va localitzar l’apreciat bolet que es va enterrar expressament al parc de la Devesa de Girona.