Economia

Fira de Barcelona creixerà en 60.000 m² fins al 2029

Institucions com ara la Generalitat o els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet hi invertiran 380 milions d’euros

S’aixecarà un nou edifici a l’Hospitalet i l’avinguda Maria Cristina es reordenarà

Davant el risc de quedar petita en el mitjà (i fins i tot curt) termini, Fira de Barcelona engegarà aquest any un pla d’expansió que s’allargarà durant deu anys i que permetrà ampliar i modernitzar les instal·lacions actuals dels recintes de Montjuïc i l’Hospitalet de Llobregat. El pla, que culminarà completament l’any 2029 –coincidint amb el centenari de la famosa Exposició Universal del 1929– comportarà l’ampliació dels pavellons de l’Hospitalet en 60.000 nou metres quadrats i la consegüent construcció d’un edifici de dues plantes, a més de la modernització i el replantejament de l’espai existent a Montjuïc.

Les obres suposaran una inversió de 380 milions d’euros, que es repartiran a parts iguals entre el projecte de Montjuïc (190 milions d’euros) i el de l’Hospitalet de Llobregat (190 milions més), segons va explicar Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona.

La inversió anirà a càrrec de les institucions que integren el consorci publicoprivat Fira 2000, en què la Generalitat té un 54% i l’Ajuntament de Barcelona un 23% de participació, i on també hi ha l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

“Això qui ho paga?”

Ahir els representants d’aquestes institucions van signar el protocol que recull l’ampliació i que, en el termini màxim de sis mesos, ha d’establir un nou pacte d’accionistes d’acord amb el projecte financer que s’hagi convingut; és a dir, resoldre el dubte de l’“això qui ho paga?”, segons va indicar Albert Castellanos (citant Josep Pla), en la seva doble condició de president de Fira 2000 i de secretari general de la Vicepresidència i d’Economia de la Generalitat.

Segons va explicar Castellanos, en principi les institucions no haurien d’haver d’incrementar “de manera significativa” les seves aportacions a Fira 2000 –que té un deute de 391 milions–, però sí que perllongarien els pagaments en el temps més enllà del previst inicialment. “Allargant el període d’amortització i reestructurant del deute serem capaços d’afrontar els 380 milions”, va dir Castellanos, que va donar per fet també que se sol·licitaran fons europeus i que va recordar que Fira 2000 ha fet front, amb èxit, a inversions prèvies de fins a 848 milions d’euros.

Els nous espais

El procés d’ampliació i renovació dels espais firals preveu que el recinte situat a la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat guanyi un nou pavelló firal de dues plantes que sumarà 60.000 m² (sobre uns terrenys de 40.000 m² que ara ocupa Porcelanosa i a la qual se li permutarà per un nou emplaçament a la ciutat), que hauria d’estar enllestit el 2024, de manera que la superfície bruta total en aquest recinte serà de 300.000 metres. A més, Fira de Barcelona té garantit el Congrés Mundial del Mòbil fins a l’any 2023, i l’ampliació prevista per un any després hauria de jugar també al seu favor.

“Com millors condicions tingui el recinte de Gran Via, més oportunitats tindrem de ser més atractius”, va dir l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, respecte a la renovació del contracte amb l’entitat que l’organitza.

En el cas del recinte de Montjuïc, encara en fase d’estudi i que finalitzarà el 2029, el projecte preveu habilitar nous espais per a l’activitat congressual, com ara el Palau d’Alfons XIII, mentre que el Palau de Victòria Eugènia es destinaria a usos culturals. El recinte, un cop remodelat, allotjarà espais firals amb solucions modulables que s’adaptin a les necessitats dels organitzadors dels salons i en què també hi haurà zones per a l’emprenedoria, el coworking i el showroom d’empreses.

Avui posem els fonaments per a una acció estratègica de país que era molt necessària
Quim Torra
President de la Generalitat
Hem de garantir que la Fira de Barcelona continuï sent competitiva i estigui al capdavant
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Hem de créixer. És un projecte per jugar a la primera divisió mundial i per enfortir la marca Barcelona
Núria Marín
Alcaldessa de l’Hospitalet

Prohibit el trànsit rodat des de les torres venecianes

El projecte que s’executarà al recinte firal de Montjuïc, encara en fase d’estudi (i denominat Univers Montjuïc), s’està definint en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i comporta el remodelament urbanístic d’alguns punts de la zona. Entre d’altres, hi ha la voluntat de guanyar l’avinguda de la Reina Maria Cristina per als vianants i, en aquest sentit, la reordenació de l’avinguda preveu la prohibició de circular-hi els vehicles. La via es convertirà en un gran espai sense trànsit a mode d’esplanada, des de les torres venecianes fins a la font lluminosa, segons va indicar Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona.

En aquest sentit, caldrà perllongar el carrer de la Guàrdia Urbana, per canalitzar el trànsit rodat de la zona fins a l’avinguda del Paral·lel, de manera que caldrà escapçar part de l’actual Palau 2 i de la resta de palaus. Aquesta reordenació permetrà destinar nous espais per a l’ús de la ciutat, ja sigui en equipaments o en ús residencial. Justament, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va valorar ahir el fet que el projecte de remodelació de la instal·lació firal permetrà promoure habitatge públic per facilitar “la mixtura d’usos que ens permet parlar de ciutat real”. A banda, va valorar de manera positiva el fet que el pavelló de Victòria Eugènia, dalt de les fonts de Montjuïc, es pugui destinar a usos culturals per a la ciutat. “Hem de fugir de l’especialització exclusiva” com a ciutat, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.