L'alcalde d'Ascó torna a acusar els líders polítics catalans d'incoherents i d'haver-se «espantat»
L'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, va abonar ahir la seva tesi que els principals líders de la classe política catalana, amb referència explícita no només al president Montilla sinó també al seu cap de files, Artur Mas, s'han «espantat» davant del possible efecte electoral d'un magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears per a Ascó, que manté ben viva la seva candidatura en la recta final del procés de selecció de l'Estat. Vidal, en una conferència organitzada pel Fòrum Nova Economia, va acusar els partits, i més directament José Montilla, d'incoherents, ja que d'una banda són partidaris de l'energia nuclear, que a Catalunya continua produint residus a través de les seves tres centrals (Ascó I i II i Vandellòs II), i de l'altra, «els seus líders s'oposen a l'MTC, entre ells el president de la Generalitat, impulsor del magatzem quan ocupava el Ministeri d'Indústria». Vidal creu que tant Montilla com Mas estan fent declaracions i accions públiques contràries al que pensen: «La diferència entre un suport d'esperit i un altre de lletra», va concloure, i va qualificar la situació de «rocambolesca».
D'altra banda, el batlle va mirar de legitimar la candidatura riberenca amb els motius que ja ha esgrimit habitualment i, també, amb els resultats de l'enquesta del gabinet Ceres que fa dues setmanes va publicar El Punt, a partir de la qual Vidal se sent reforçat pel suport de «set de cada deu habitants d'Ascó»: «Si no haguéssim presentat la candidatura els veïns ens haurien demanat explicacions», va dir. Va ignorar, en canvi, que en l'àmbit comarcal, segons la mateixa enquesta, la posició contrària és majoritària. En aquest mateix àmbit, però, va tornar a adreçar a tots els municipis, no només als que integren l'àrea nuclear, l'oferta de participar en un consorci que gestioni els beneficis del projecte, sobretot quant al parc tecnològic i la promoció de nova activitat industrial.
Això sí, va haver de contraposar aquestes perspectives amb el reconeixement, amb un punt d'autocrítica, que a partir de la implantació nuclear dels anys vuitanta no es va saber diversificar l'activitat. «Un error que no es pot repetir amb l'MTC», va matisar. De tota manera, va intentar combatre amb xifres els arguments que enfoquen la pèrdua de població d'Ascó i el baix grau de riquesa de la comarca com a efectes negatius de la realitat nuclear: «El nivell de renda a Ascó és similar al del conjunt de Catalunya i està molt per sobre del de comarques com el Montsià o el Baix Ebre.»