Economia

Els sindicats perden poder de convocatòria enmig de l'augment creixent de l'atur

A la manifestació de Tarragona, de les 2.000 persones de l'any passat es va passar a 400 en un acte poc reivindicatiu

Tot i la convivència constant, pràcticament diària, amb les notícies que parlen de l'augment creixent del número de desocupats –a la demarcació, 74.000 persones– l'escassa participació a les dues grans manifestacions convocades ahir a Tarragona i a Tortosa van posar de manifest que, o els sindicats han perdut poder de convocatòria, o que els treballadors, farts que les seves reivindicacions no portin mai enlloc, van decidir finalment quedar-se a casa.

Lluny del caire reivindicatiu i massiu que va tenir l'any passat, just en un moment en què els anuncis d'expedients de regulació apareixien com a bolets, la concentració d'ahir a Tarragona, sota el lema «Per l'ocupació de qualitat i la protecció social», amb prou feines va arribar a les 300 persones. D'entre aquestes, tan sols una cinquantena es van dedicar a animar la marxa –des de la plaça Imperial Tàrraco fins a dalt de tot de la Rambla– amb crits i eslògans, els quals, en ocasions, semblaven extrets del manual del bon manifestant, però que, atès l'ambient excessivament amable i ensucrat que traspuava l'acte, fins i tot eren d'agrair, perquè trencaven un silenci que realment costava d'entendre. «Botín, cabró, treballa de peó», «els Borbons, als taurons» i «queremos un pisito como el del principito» van ser alguns dels lemes que es van sentir, principalment dels membres de les Joventuts Socialistes, els més actius i cridaners. Hi havia missatges per tot arreu i en diversos formats. Dues treballadores de la neteja exigien la fi de la precarietat i dels salaris baixos: «Mil euros ja», es podia llegir en una samarreta, junt amb lemes de suport a la mà d'obra immigrada, un col·lectiu amb molta poca presència ahir a la Rambla. També hi havia molta senyera i, com sempre, emblemes sindicals per donar i per vendre, i més d'una bandera tricolor, per homenatjar una República que finalment va ser recordada amb l'entonació de la Internacional. Després d'un passeig plàcid fins al Balcó del Mediterrani, que deixava a dreta i esquerra desenes de curiosos sorpresos per la minsa participació, la marxa va acabar amb els parlaments habituals dels líders dels dos sindicats majoritaris. Jaume Pros (CCOO), en un to més combatiu, va reclamar una «ocupació amb drets, en què imperin els valors universals», tot alertant que «no és l'hora de les retallades». Jordi Salvadó (UGT), que es va lamentar per la poca participació, va demanar més diàleg social i, també, «que es recuperin figures impositives per gravar les grans fortunes».

LES FRASES

JAUME PROS
Secr. gral. CCOO tarragona
«Cal un control sobre l'economia submergida i els grups privats»
«El sector financer ha d'estar al servei de l'economia productiva»
«Rebutgem el pla d'austeritat del govern»
«No es pot confrontar els treballadors pel seu origen»
JORDI SALVADÓ
secr. gral. ugt tarragona
«Milers d'autònoms han perdut el seu modus vivendi i no acceptarem cap retallada social més»
«Estem farts que els governs continuïn fent malabarismes»
WIFREDO MIRÓ
secr. gral. ugt a l'ebre
«Les Terres de l'Ebre han d'apostar per sectors com el turisme rural o l'agricultura, però si no som capaços de generar llocs de treball en la indústria, el futur serà complicat»
JOSEP CASADÓ
SECR. GRAL. CCOO A L'EBRE
«Hi ha tancaments que són més mediàtics que d'altres, però hem de lluitar per tots els llocs de treball»
«La manera de garantir el sistema de pensions no pot estar basat en allargar l'edat de jubilació»
«En aquest país no sobra ningú, el que fa falta són més llocs de treball i que siguin de qualitat»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.