Economia

La verema comença amb un raïm de qualitat excepcional

La DO Empordà espera una producció lleugerament superior a la mitjana

Les pluges de la primavera i la calor de l’estiu han propiciat un raïm més petit amb més aromes i gustos més intensos

Els cellers de la Deno­mi­nació d’Ori­gen Empordà han començat aquests dies la verema, que s’allar­garà fins a l’octu­bre, i pre­ve­uen un raïm amb una “qua­li­tat excep­ci­o­nal” i una pro­ducció lleu­ge­ra­ment supe­rior a la mit­jana de la deno­mi­nació (uns 60.000 hec­to­li­tres l’any). Així ho va asse­gu­rar ahir el pre­si­dent de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Roig, que va afir­mar també que “la pluja abun­dant de la pri­ma­vera i les altes tem­pe­ra­tu­res d’aquest estiu” han pro­pi­ciat una excel·lent madu­ració del raïm. El gra és més petit i això fa que tin­guin “més aro­mes i gus­tos més inten­sos”. “Les vinyes no han patit estrès per la manca d’aigua i les ona­des de calor dels dar­rer mesos han tin­gut una afec­tació mínima a les vinyes, i per això pre­ve­iem que s’aca­ba­ran desen­vo­lu­pant uns vins molt estruc­tu­rats”, asse­gura.

Ara, però, cal espe­rar que el temps no ho espat­lli tot. Els vini­cul­tors estan a l’expec­ta­tiva del temps que farà durant el setem­bre –que és quan es recull la major part del raïm– i la pri­mera mei­tat de l’octu­bre. Durant la verema, les tem­pes­tes “són un risc” perquè una pedre­gada es pot empor­tar bona part del raïm. A més, un excés de pluja tam­poc és bo, perquè “pot haver-hi humi­tats que fan podrir part de la collita”.

Tot i així, els pro­duc­tors de la DO Empordà estan satis­fets per les pers­pec­ti­ves dels pròxims dies, ja que el front de plu­ges pre­vist “anirà acom­pa­nyat de vent” i a l’Empordà “va bé” perquè es mini­mitza el risc de pluja a causa de les for­tes tra­mun­ta­na­des que hi ha.

Vari­e­tats autòcto­nes

El lle­do­ner –nom local que rep la gar­natxa– és la vari­e­tat majo­ritària a l’Empordà i repre­senta una ter­cera part de la vinya empor­da­nesa, amb 572 de les 1.768 hectàrees plan­ta­des. Des­taca espe­ci­al­ment la gar­natxa negra, amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. Les cari­nye­nes són l’altra vari­e­tat més repre­sen­ta­tiva de l’Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, un 22% del total. La deno­mi­nació empor­da­nesa “pot pre­su­mir” d’una riquesa de vari­e­tats exclu­siva, ja que és una zona vinícola que pro­du­eix totes les vari­e­tats de lle­do­ners i cari­nye­nes.

Avui en dia, les vari­e­tats autòcto­nes repre­sen­ten prop del 65% de totes les vinyes de la deno­mi­nació d’ori­gen. El per­cen­tatge de les vari­e­tats tra­di­ci­o­nals no ha dei­xat de créixer en els últims anys gràcies a l’aposta deci­dida dels viti­cul­tors empor­da­ne­sos pel lle­do­ner, la cari­nyena, el maca­beu o el mos­ca­tell.

LES XIFRES

60.000
hectolitres
és la producció mitjana anual dels cellers que formen part de la DO Empordà.
5,9
milions d’ampolles
van vendre el 2018 els cellers de la DO Empordà, un 6% més que el 2017.
1.768
hectàrees
de vinyes plantades a l’Empordà. La varietat majoritària és el lledoner, amb 572.

La DO Empordà ven sis milions d’ampolles l’any

La Denominació d’Origen Empordà ven anualment prop de sis milions d’ampolles. Concretament, el 2018 es van vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l’any anterior, amb un augment especialment significatiu a Catalunya, amb un 9%.

Les vendes a l’exterior no són gaire elevades perquè, segons explica el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Roig, “hem tingut molt bona acceptació en el mercat local i fins ara no hem dedicat els esforços que caldria a l’exportació dels nostres vins. “I aquí hi tenim molt de camí per córrer”, manté Roig. Reconeix que els cellers de la DO venen pràcticament tot el vi que produeixen, però “les vendes a l’exterior farien que els vins es comercialitzessin a uns preus una mica més elevats però a l’abast de tots els consumidors”.

De cara a aquest any, Roig reconeix que la qualitat excepcional del raïm i, per tant, dels vins podria repercutir positivament en les vendes i en el preu final del vi. “És positiu que tothom s’hi guanyi la vida”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia