Els EUA declaren la guerra a la taxa Google francesa amb aranzels desorbitats
Imposaran impostos de fins al 100% a desenes de productes
París qualifica aquesta mesura d’inacceptable i amenaça amb una “forta rèplica europea”
Després de mesos d’anàlisi i d’investigació, els Estats Units van determinar que la taxa que França ha imposat a empreses del sector tecnològic i digital –majoritàriament nord-americanes– és “discriminatòria”, i per tant van decidir contraatacar amb l’arma que més agrada al president Donald Trump: aranzels. Els EUA van anunciar que imposaran impostos de fins al 100% a més d’una seixantena de productes francesos; o, cosa que és el mateix, en doblaran el preu. Entre els productes afectats hi ha el formatge i el xampany, per exemple. El valor superaria els 2.170 milions d’euros, gairebé el 5% del total d’importacions franceses.
La taxa Google o GAFA (per les lletres inicials de Google, Amazon, Facebook i Apple, quatre de les empreses més afectades) francesa, en vigor des del juliol, aplica un impost del 3% dels ingressos de les companyies tecnològiques. Els EUA creuen que la mesura del país europeu ataca “deliberadament” empreses nord-americanes, les “discrimina” i els imposa “obstacles excessius”. A més, es van queixar del “creixent proteccionisme” que està apareixent a Europa.
Trump va dir que és una disputa “menor” que potser es podrà resoldre, però va criticar que un país estranger posi taxes a una companyia nord-americana. “No estic enamorat d’aquestes empreses, però són les nostres empreses”, va dir Trump des de Londres. Els aranzels a França podrien ser els primers: Washington està estudiant fer el mateix amb altres països europeus amb taxes similars.
Les crides a la distensió no es van fer esperar. Daniel Rosario, portaveu de la Comissió Europea, va dir que la UE buscarà “negociacions immediates amb els EUA per intentar resoldre aquest tema de forma amigable”. L’Elisi va dir que espera que encara hi hagi espai per al diàleg.
No obstant això, París no es quedarà amb els braços plegats. El ministre de Finances, Bruno Le Maire, va criticar una mesura “simplement inacceptable” que no es correspon amb “el comportament que s’espera dels EUA amb un dels seus principals aliats”, i va amenaçar amb una “forta rèplica europea” si Washington decideix tirar pel dret i imposar els aranzels.
La decisió només fa que fer créixer la tensió transatlàntica, en una negociació comercial que no avança i que té molts punts de fricció: la pugna entre els fabricants aeronàutics Boeing i Airbus, els aranzels ja existents a centenars de productes europeus per més de 6.768 milions d’euros, i la futura decisió sobre la importació d’automòbils.