Economia

La fira més dolça s’estrena amb el xuixo de protagonista

Una vintena d’estands i les demostracions gastronòmiques de professionals centren la primera jornada d’un esdeveniment que culminarà amb el premi del segon concurs El Millor Xuixo del Món

Gelats de xuixo, xuixos a la brasa, xuixos per postres, xuixcooking i xuixos de totes les varietats i colors, dels més clàssics als més originals. Això és el que es podia veure en la primera edició de la fira sectorial Àgora Dolça, que organitza Incatis i que va començar ahir a la plaça Catalunya de Girona amb una vintena d’estands i diverses demostracions gastronòmiques. Es tracta d’una fira que vol ser un referent en el sector de la brioixeria, la confiteria i la xocolata. “Bàsicament, vol potenciar la pastisseria artesana, i això lliga flequers i artesans”, explica l’organitzador, Salvador Garcia-Arbós.

Així, fins a les vuit del vespre, el lateral de la plaça Catalunya es va omplir ahir de dolçor, i la jornada va culminar amb una degustació de xocolata just després de la xerrada Casa Cacao, el viatge de tornada a l’origen de la xocolata a càrrec de Damian Allsop, mestre xocolater de la nova Casa Cacao, ubicada a tocar mateix d’on es feia la fira ahir.

Demostracions

Prèviament, durant tot el dia, i a banda de les propostes dolces de cadascun dels estands, que oferien des de botifarres dolces fins a confitures, passant per tota mena de xuixos, van tenir lloc les demostracions de xuixcooking de Ricard Jambert, guanyador del primer concurs El Millor Xuixo del Món, l’any 2018; la demostració del mestre gelater Hervé Corvitto, que va ensenyar com fa el gelat de xuixo, i les dels pastissers del DiVinum, Arnau Casadevall i Natàlia Gallego, sobre els xuixos en les postres dels restaurants. El matí va acabar amb un taller de brunyols de Les Cuineres de Sils. A la tarda va ser el torn d’exposar els xuixos a la brasa i els nous xuixos a càrrec de Julià Castelló i Mi Brasa; un taller de teules per part de Tuyarro, de Santa Coloma de Farners, i la demostració de xocolata a la pedra del mestre xocolater Aynouse. Exposicions que van ser seguides amb atenció per un públic que es va anar concentrant a la plaça Catalunya i que aprofitava per anar degustant les diverses propostes.

Per avui, hi ha previst el plat fort de la fira, amb el concurs El Millor Xuixo del Món, celebrat a porta tancada i amb un jurat professional. Després que el 2018 se celebrés la primera edició d’aquest concurs, enguany arriba un canvi de normativa: el xuixo, primer, s’haurà de farcir i, després, es fregirà.

Finalment, demà se celebrarà la jornada professional de la fira al centre cultural La Mercè. Una jornada que inclourà, entre altres coses, la presentació de la guia Les 50 millors pastisseries de Catalunya, un tast de vins dolços de la DO Empordà, el lliurament dels premis del segon concurs El Millor Xuixo del Món i la presentació de Casa Cacao, a càrrec d’Anna Payet i Jordi Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.