Economia

la història

Setanta anys justos d'existència

Caixa Girona arribarà just, si hi arriba, al seu setantè aniversari. Segons com vagin les coses, hi passarà en ple traspàs pel conducte digestiu de «la Caixa». Serà interessant veure si algú gosa fer alguna cosa, a tall d'exposició pòstuma.

El règim franquista va constituir la Caja de Ahorros Provincial de la Diputación de Gerona el 20 de setembre del 1940. Aquella entitat de crèdit constituïda en el segon any de la dictadura feixista era descendent de la Caixa de la Generalitat de Catalunya, fundada durant la II República a partir de la Caixa Provincial de Barcelona, avui Caixa Catalunya, nascuda el 1926 durant la dictadura del general Primo de Rivera. La Caixa de la Generalitat va arribar a tenir cinc oficines, la primera de les quals va ser al carrer Ciutadans de Girona, més o menys en una part de l'immoble que avui ocupa el Centre Cultural de Caixa de Girona Fontana d'Or. Va operar a les comarques gironines fins al setembre del 1989, en què va començar la seva expansió, amb l'obertura d'una oficina a Malgrat de Mar; al Maresme hi ha avui 15 oficines de Caixa Girona.

Aquell nom carrincló del 1940 es va catalanitzar amb l'adveniment de la democràcia. El 1988, en plena efervescència del disseny, l'única entitat financera amb seu a les comarques gironines –fins que deixi de ser-ho– va canviar la imatge. Va estrenar el logotip actual i la denominació escurçada, més comercial: Caixa Girona.

Caixa Girona haurà tingut tres seus: la Fontana d'Or, els anys quaranta i cinquanta del segle XX; l'edifici del carrer de Sant Francesc, que va ser operatiu fins al maig del 2003, en què es va inaugurar l'edifici del xamfrà entre el carrers de la Creu i Migdia, obra de l'Arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel.

Del que més ha presumit Caixa Girona en tots els seus anys d'existència és de l'obra social. En destaquen les activitats culturals i les exposicions a la Fontana d'Or, a Girona, i el Festival d'Estiu de Cap Roig, a Palafrugell, un dels més importants i prestigiosos d'Europa. La nineta dels ulls de l'obra social de Caixa Girona és la Fundació Joan Riu, el centre per a infants amb discapacitats psíquiques que ha passat a ser el Consorci Sant Gregori, i ha augmentat els serveis a adults i també el nombre d'usuaris.

Allò que sempre va voler evitar Caixa Girona van ser les fusions. Precisament, el 21 de juliol del 1989 El Punt va publicar una entrevista amb Aleix Gimbernat, aleshores director general, que rebutjava una fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona.