Economia

Més d’una setantena d’alcaldes demanen a Sánchez que “rectifiqui” la retallada en polítiques actives d’ocupació

Els batlles envien una carta on avisen que “s’està empobrint les capes més desafavorides de la societat”

Una setan­tena d’alcal­des cata­lans pre­ve­uen enviar el dilluns una carta al pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, on li dema­nen que “rec­ti­fi­qui” la reta­llada al fons que rep la Gene­ra­li­tat per a polítiques acti­ves d’ocu­pació.

Els bat­lles adver­tei­xen que si no “es recon­si­dera” la decisió “s’estarà empo­brint les capes més des­a­fa­vo­ri­des de la soci­e­tat i es difi­cul­tarà les opci­ons de seguir amb una vida digna a milers de ciu­ta­dans”.

“Som alar­mis­tes, perquè la situ­ació és greu, i perquè cre­iem que estem a temps de cor­re­gir-la”, diuen a la mis­siva, a la que ha tin­gut accés l’ACN.

El minis­teri de Tre­ball i Eco­no­mia Social va anun­ciar el dime­cres que reta­llava en 215 mili­ons d’euros el fons que rep la Gene­ra­li­tat per a polítiques acti­ves d’ocu­pació, que es des­ti­nen als cur­sos for­ma­tius per a per­so­nes que estan a l’atur.

A la carta, els alcal­des li retre­uen que el govern espa­nyol “demani uni­tat” i avi­sen que “poca cosa pot gene­rar més uni­tat” al món local que “man­te­nir i reforçar” els recur­sos que es trans­fe­rei­xen per a polítiques acti­ves d’ocu­pació.

“L’emergència social ho reque­reix, la situ­ació dels nos­tres ciu­ta­dans ho reclama”, diuen, tot avi­sant que han de poder ofe­rir “pers­pec­ti­ves de futur” a tots els veïns que que­din sense feina.

“Li dema­nem que recon­si­deri la seva decisió; altra­ment, no podrem garan­tir els ser­veis públics d’ocu­pació que neces­si­ta­rem un cop acabi l’emergència sanitària. Volem que sigui cons­ci­ent d’aquesta situ­ació”, adver­tei­xen.

El dis­sabte una setan­tena d’alcal­des ja havien con­fir­mat la seva adhesió a la carta, tot i que durant el cap de set­mana i fins el dilluns al matí -quan s’enviarà al pre­si­dent del govern espa­nyol- altres bat­lles podran afe­gir-s’hi.

De moment, entre els subs­crip­tors hi ha diver­ses sen­si­bi­li­tats polítiques, amb l’alcal­dessa de Girona, Marta Madre­nas; el de Ter­rassa, Jordi Ballart; o el de Celrà, Dani Cor­nellà, entre altres. En aquest sen­tit, Madre­nas ha insis­tit en decla­ra­ci­ons a l’ACN que es tracta d’una ini­ci­a­tiva “trans­ver­sal” i que “ignora la ide­o­lo­gia”, sinó que surt del món local.

Els alcal­des remar­quen que són ells els qui posen “noms i cognoms” a qui acaba patint les reta­lla­des. “Rea­li­tats quo­ti­di­a­nes se’n res­sen­ti­ran; ens pre­o­cupa enor­me­ment, i dema­nem que abans de pren­dre una decisió com aquesta se’n cali­brin en pro­fun­di­tat les con­seqüències direc­tes de la mateixa”, insis­tei­xen.

Els bat­lles avi­sen que la decisió els deixa “sense recur­sos econòmics ni eines” per aten­dre l’emergència ocu­pa­ci­o­nal “més gran que recorda” la seva gene­ració.

En aquest sen­tit, aler­ten que un cop acabi la crisi sanitària hi haurà una situ­ació labo­ral “molt com­pli­cada i des­es­pe­rada”. Avan­cen que quan fina­litzi la pandèmia seran els ajun­ta­ments qui seran “a pri­mera línia davant l’emergència que afec­tarà per­so­nes i tei­xit pro­duc­tiu”.

“Una reta­llada en la inversió en polítiques acti­ves d’ocu­pació és, direc­ta­ment, la no atenció a per­so­nes que hagin per­dut la feina”, asse­gu­ren, i expli­quen que, per a ells, aques­tes polítiques són “un ele­ment estratègic” que ges­ti­o­nen “amb conei­xe­ment” pel fet de ser una rea­li­tat més pro­pera.

“Sem­pre han estat unes eines estruc­tu­rals molt útils, però que en situ­a­ci­ons de pro­funda crisi esde­ve­nen del tot indis­pen­sa­bles”, con­clo­uen.

A la mis­siva hi recu­llen els ser­veis en polítiques acti­ves d’ocu­pació que els ajun­ta­ments con­si­de­ren “vitals”, com l’ori­en­tació i asses­so­ra­ment labo­ral per millo­rar l’ocu­pa­bi­li­tat, la moti­vació, la con­trac­tació directa de per­so­nes deso­cu­pa­des o l’ús d’eines per poten­ciar l’ocu­pa­bi­li­tat de col·lec­tius amb difi­cul­tats d’inserció.

També remar­quen la importància de la for­mació per l’ocu­pació, la col·labo­ració amb el tei­xit empre­sa­rial i el foment de desen­vo­lu­pa­ment econòmic.

“Tin­drem les mans lli­ga­des”

Madre­nas ha remar­cat que el que cal­dria no és només no reta­llar el finançament, sinó que s’hau­ria de “redo­blar esforços”. “El pri­mer que han de fer és rec­ti­fi­car”, ha insis­tit, i ha avi­sat que la situ­ació actual els deixa “amb les mans lli­ga­des” tot i que ells són els qui estan “al front”. “No tin­drem prou eines”, ha conclòs l’alcal­dessa.

En un sen­tit simi­lar s’ha expres­sat Cor­nellà, que ha remar­cat que cal cobrir les neces­si­tats bàsiques de la població. “Hau­rem de donar una res­posta i la millor es posar-hi el màxim de recur­sos i no començar anun­ci­ant reta­lla­des d’aquests nivells”, ha avi­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.