Economia

Les oficines de Caja Madrid de les demarcacions de Girona i Barcelona portaran el nom de Caixa Laietana

A Barcelona ciutat, en canvi, les dues entitats mantindran la marca con fins ara

Caixa Laietana podria sortir més enfortida del procés d'integració que negocia amb Caja Madrid i quatre entitats més de la resta de l'Estat espanyol –Caja Insular de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja–. Totes les oficines que l'entitat madrilenya té a les demarcacions de Barcelona i Girona canviaran de nom i operaran sota l'única marca de Caixa Laietana, amb l'única excepció de la ciutat de Barcelona. L'acord milloraria la presència de l'entitat maresmenca a Catalunya, ja que la marca s'estendria a 119 oficines més: 28 a la demarcació de Girona i 91 més a la de Barcelona. L'operació, però, deixaria al marge les 75 sucursals que Caja Madrid manté obertes a la capital catalana juntament amb les 39 de Caixa Laietana, que té també a la mateixa ciutat. La intenció, en aquest últim cas, és que les dues entitats d'estalvis coexisteixin i mantinguin els noms respectius com fins ara.

Aquesta estratègia encaixa a la perfecció amb el discurs que fa la Laietana sobre la permanència de la institució i de la mateixa marca al país i sobre les noves oportunitats de negoci que se li obren amb la constitució d'un SIP liderat per Caja Madrid. «Pertànyer a un grup que potencialment es convertiria en la segona caixa de l'Estat espanyol i el quart grup del sistema financer comporta un horitzó d'oportunitats per a l'economia catalana i comarcal», apuntava l'entitat mataronina en un comunicat recent.

I a Madrid?

El que de moment no ha transcendit i continua sobre la taula de les negociacions és quin serà el futur de les 26 oficines que Caixa Laietana té a Madrid, i si el procés serà a l'inrevés que el que s'entreveu que passi a Catalunya i les sucursals perdin el nom de la caixa mataronina per dir-se Caja Madrid. Aquest és un dels serrells de les converses que estan acabant d'analitzar les diferents parts afectades.

Sí que sembla que és més clar com es donarà a conèixer aquesta fusió freda fora dels territoris d'origen de cadascuna de les sis caixes que inicialment integren aquest sistema institucional de protecció. Tot apunta que, un cop s'aprovi aquesta aliança, que algunes fonts asseguren que encara podria sumar més caixes espanyoles, es consensuï un nom comercial comú per a tothom. Serà aquesta futura denominació la que s'utilitzarà per rebatejar les oficines que les diferents entitats participants tenen obertes més enllà de les seves zones originàries i de més influència. En qualsevol cas, a bona part de Catalunya la marca principal d'aquest nou grup financer durà el nom de Caixa Laietana.

Malgrat això, on de moment es manté la incògnita sobre la denominació de les oficines és a les demarcacions de Tarragona i de Lleida, on la maresmenca no té una presència tan important i només suma vuit oficines en total. Tot i que encara no està tancat, no es descarta que en aquests llocs s'usi el nom general que es creï més endavant de la SIP.

Castells esbronca les caixes de la SIP

Tot i que tots els actors implicats ho neguen en públic, el govern de la Generalitat ha seguit de molt a prop tots els moviments de reestructuració de les caixes catalanes. De fet, el mateix conseller d'Economia, Antoni Castells, ha parlat o s'ha reunit reiterades vegades amb els màxims dirigents de les caixes comarcals catalans. En les darreres hores, però, la pressió ha pujat de to i, segons diverses fonts financeres, Castells ha esbroncat tant Caixa Laietana per la seva aliança amb Caja Madrid com Caixa Penedès per la seva aliança amb Caja Múrcia. En els dos casos, les dues entitats han optat per la SIP en lloc de la fusió. L'opció del govern català era sempre que les aliances es tanquessin entre entitats catalanes. En el cas de Caixa Laietana, i segons ha pogut saber aquest diari, el govern pressiona encara avui perquè s'ajunti amb Unnim i abandoni la idea de Caja Madrid. Les dues caixes del Vallès, Sabadell i Terrassa, i Caixa Manlleu van tancar la seva fusió amb el nom comercial d'Unnim, el 17 de maig passat, que començarà a operar el pròxim 1 de juliol. I justament per això, ahir fonts d'Unnim van assegurar que «la fusió a tres està tancada» i que, en tot cas, «si algú planteja alguna altra cosa diferent haurà de plantejar com».

En el cas de Caixa Penedès, fonts financeres van explicar ahir que Castells havia retret a l'entitat penedesenca que el procés el lidera Caja Múrcia i que la seu central de la nova caixa se situï a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.