Els sindicats de Caixa Laietana veuen bé l'aliança amb Caja Madrid i critiquen la intromissió de Castells
UGT i CCOO creuen que afegir-se a Unnim, com vol el conseller, «no seria bo»
Els avisos que el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat ha fet aquests darrers dies a Caixa Laietana perquè abans de decidir res valori les alternatives i no es precipiti no han agradat als sindicats de l'entitat d'estalvis de Mataró. El president del Sindicat d'Empleats de Caixa Laietana (SEC-L/UGT), Pere Soler, defensa que el procés d'integració amb Caja Madrid és millor perquè «obre més possibilitats de negoci». «A través del SIP una part important de la caixa és manté», afegeix Soler, que posa en dubte aquest fet si ara com ara s'afegissin al projecte de fusió de les dues caixes del Vallès, Sabadell i Terrassa, i Caixa Manlleu. «Com a molt diuen que fins al proper mes de setembre no podrien assumir un nou soci i que, a més, el procés seria a través de l'absorció», comenta el president del sindicat. De fet, afirma que no entén per què és ara que arriben aquestes pressions, quan «el SIP amb Caja Madrid és ara per ara l'única opció viable» per a l'entitat que presideix Josep Ibern.
A CCOO, ho veuen igual, i el secretari general de la secció sindical, Esteve Martínez, lamenta que el govern de la Generalitat «hagi canviat tan ràpid de parer». «Fa uns dies va dir tot el contrari i la veritat és que ens té descol·locats», afirma Martínez. Més enllà de defensar la fórmula del sistema institucional de protecció, pensa que per sobre de tot hi ha l'objectiu de mantenir al màxim el nombre de llocs de feina i l'aliança amb Caja Madrid donaria, a priori, més garanties. «Però si hem d'escollir entre una absorció amb el grup Unnim i un SIP amb Caja Madrid no hi ha dubte que ens estimem més el segon sistema», explica el dirigent sindical.
Caixa Laietana encara no ha pres cap decisió sobre la seva participació en un pla d'integració, tot i que es planteja un projecte avançat de fusió freda encapçalat per Caja Madrid i en què també participen Caja Insular de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja. La previsió, en aquest sentit, és que el consell d'administració de dijous de la setmana vinent doni el vistiplau a l'operació. L'objectiu del Departament d'Economia és que l'entitat maresmenca analitzi quina pot ser la seva força representativa i territorial de futur en el projecte de fusió en què finalment s'integri. Tot i que s'insisteix que la decisió que finalment determini la caixa «serà respectada» i que no exerciran «cap dret a veto», la Generalitat hauria preferit un procés d'integració cenyit en l'àmbit català. El mateix conseller Antoni Castells ja va manifestar la voluntat de «no perdre cap llençol en aquesta bugada» que representava el començament de la reestructuració de les caixes. D'altra banda, a Unnim, es creu que és «impossible» que Caixa Laietana es pugui incorporar a la seva fusió abans del 30 de juny. Un portaveu ahir va explicar que el dia 29 tenen previst signar, a davant de notari, les escriptures mercantils de la nova societat, que començarà a funcionar el dia 1 de juliol.
Només hi haurà prejubilacions
Malgrat les pressions del govern de la Generalitat, les converses per tancar aquesta fusió freda amb Caja Madrid, Caja Insular de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja prosperen. Les sis entitats que formen part d'aquest grup financer apleguen més de 19.000 treballadors en total, però fonts del sector asseguren que, ara per ara, d'empleats, en sobrarien «una petita part», tot i que no volen especificar quants en concret. A Caixa Laietana però, el més probable és que els acomiadaments es facin únicament a través de les prejubilacions. «El que és clar és que es mantindran els llocs de treball a Catalunya», insinuen aquestes mateixes fonts. Malgrat això, els sindicats de la Laietana continuen reivindicant la necessitat que hi hagi un acord sindical satisfactori, que durant el procés no es perdi cap lloc de feina i que la direcció presenti un pla de viabilitat creïble i de futur per a l'entitat d'estalvis. El secretari general de la secció sindical de CCOO, Esteve Martínez, ja s'ha reunit amb companys seus de les altres caixes participants en el SIP «per consensuar estratègies i compartir informació». El Sindicat d'Empleats de Caixa Laietana, associat a la UGT, farà el mateix en els propers dies.