Economia

La falta de mà d’obra capacitada tenalla un 25% de les empreses

Un estudi de la Cambra de Comerç conclou que la falta de personal qualificat castiga, sobretot, la construcció

La d’informàtic és una de les feines amb més sortida

En una conjuntura econòmica tan voluble i inestable com la que tenim ara mateix a sobre, la falta de treballadors qualificats s’està convertint en un maldecap creixent per a les empreses. Així queda patent en l’últim informe demoscòpic sobre el Clima empresarial de Catalunya presentant ahir i elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona, en què es revela que un 24% dels empresaris del país es lamenten que la falta de personal capacitat és, ara mateix, un fre per a la seva activitat. El contratemps no és menor, ja que un nombre significatiu d’aquestes societats –una tercera part, arrodonint els números– no acaben cobrint la plaça laboral que necessiten, ja que no aconsegueixen trobar el perfil idoni.

Es dona el cas que el 2013, tot just un 6,2% d’empreses catalanes asseguraven tenir una problemàtica de carència de mà d’obra preparada. La construcció és la més afectada per aquesta tendència a l’alça, ja que un 38% de negocis del sector tenen dificultats en aquest aspecte. Una circumstància que, de fet, no és en absolut nova, ja que des de fa anys les mateixes patronals de promotors venen alertant que cada cop els costa més contractar personal convenientment format, especialment joves, en una activitat que demana un grau d’especialització en no poques feines. Els serveis (26%) i la indústria (24%) són altres sectors en què aquesta dinàmica també preocupa, i molt.

Quan es fa l’anàlisi per territoris, també s’aprecien diferències ressenyables. Una d’aquestes, per exemple, és que aquesta falta de treballadors capacitats es més patent a les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida –un 30% de mitjana a totes tres– que no pas a la de Barcelona (21%). Ara bé, aquí també cal encreuar les dades amb les d’activitats per observar, per exemple, que la meitat de negocis d’hostaleria de la Costa Brava tenen aquesta problemàtica. A les zones turístiques de l’interior i del Pirineu la situació no es tan feixuga –33%–, mentre que a la costa de Barcelona –7%– el mercat és molt més dinàmic.

Professions a l’alça

Arran d’aquesta situació, la Cambra de Comerç també va donar a conèixer ahir un altre estudi, fet conjuntament amb la plataforma de cerca de llocs de treball Infojobs, sobre quines són les professions que, ara mateix, tenen més sortida a Catalunya. Es dona la circumstància que aquesta anàlisi havia de ser presentada en el marc del Saló de l’Ensenyament, però l’esclat de la crisi del coronavirus ha fet que aquesta previsió, com tantes altres, hagi saltat pels aires. A partir de la informació d’Infojobs, l’estudi certifica que les feines lligades amb l’àmbit de la informàtica i les telecomunicacions són, ara mateix, les que tenen més demanda en els cercadors de feina per internet –presenten un 22% de vacants–. El salari d’aquest sector bascula entre els prop de 28.000 euros i els més de 51.000 en funció de la titulació o l’experiència. L’administració d’empreses és una altra activitat en què sol haver-hi més oferta que sol·licituds –10% de vacants– tot i que aquí les retribucions mitjanes són més baixes –entre 24.600 i 39.100 euros–. Per contra, el sector més estancat és el de les institucions públiques –0%–.

Tot i que una crisi com la del Covid-19 ha provocat un veritable sotrac en l’economia, tant el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, com el director general d’Infojobs, Roman Camp, van assegurar ahir, durant la seva presentació, que les conclusions de l’estudi continuen sent més que vàlides. “Les ofertes han caigut molt en aquestes setmanes, però les de posicions tecnològiques ho han fet menys. No obstant això, no tenim més candidats amb aquestes capacitats” va reblar Camp.

LA FRASE

La formació és clau per millorar el dèficit que implica alinear l’oferta i la demanda del mercat de treball
Joan Canadell
president de la cambra de comerç de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona