Economia

La flota tonyinaire esgota la quota pesquera i torna al port abans d'hora

La flota tonyinaire del sector d'encerclament ja ha tornat al port de l'Ametlla de Mar, ho ha fet una setmana abans del previst. En només tres setmanes, els pescadors de tonyina catalans han capturat les 760 tones que autoritza a pescar l'ICCAT, l'organisme internacional que regula la pesca de túnids, com també els ha passat als tonyinaires francesos i grecs, per la qual cosa la Comissió Europea ha decidit tancar la pesqueria de tonyina roja. Aquesta temporada, amb l'objectiu de preservar el recurs, s'han retallat un 40% les captures, però segons els pescadors l'estoc de tonyina al Mediterrani està en bon estat.

La Comissió Europea va decidir ahir anticipar el tancament de la campanya de pesca de tonyina roja pel sector d'encerclament, que en principi s'havia d'allargar fins al 15 de juny (la pesqueria la van començar el 17 de maig). Un tancament que afecta un total de 24 embarcacions europees, 6 de les quals tenen la base al port de l'Ametlla de Mar. «Hi haurà tolerància zero respecte a l'excés de pesca i es prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el compliment», han assenyalat fonts comunitàries en declaracions a Efe. La flota d'encerclament europea té assignada una quota de 2.563 tones, 760 de les quals són per l'Estat espanyol.

El recurs es recupera

Per la seua banda, els tonyinaires sostenen que aquest anunci de la Comissió Europea s'ha fet «de cara a la galeria». «Cada embarcació té una quota pesquera assignada que no es pot superar, és lògic que si ja l'hem aconseguit les embarcacions hagin tornat al port», ha manifestat el gerent del grup Balfegó, Pere Balfegó. A més, els tonyinaires asseguren que el recurs s'està recuperant al Mediterrani. «En només tres setmanes de pesca hem aconseguit la quota pesquera que tenim assignada, això demostra que de tonyina n'hi ha per estona», ha dit Balfegó, que veu el futur amb optimisme pel que fa a la població de tonyina. Amb tot, el responsable del grup empresarial, que es dedica a la pesca, engreix i comercialització de tonyina roja, ha recordat que la quota de captures és un 40% inferior aquesta temporada. «Hem aconseguit la quota en menys dies perquè ens l'han retallat», ha assenyalat Balfegó. En campanyes anteriors s'ha hagut de prorrogar uns dies l'autorització per pescar tonyina, ja que les embarcacions no havien aconseguit la quota assignada per l'ICCAT.

Contràriament a les tesis dels pescadors el grup ecologista Greenpeace alerta que la tonyina roja està en perill d'extinció al Mediterrani i l'Atlàntic oriental. Greenpeace sosté que enguany s'haurien d'haver prohibit les captures i asseguren que la flota d'encerclament és la més «insostenible» des del punt de vista ambiental. «Els científics han demostrat que l'única quota adequada per la tonyina roja és zero», argumenta el grup ecologista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia