Economia

El trepat, com a element diferenciador

El trepat és la varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà que proporciona uns vins de bona acidesa i d'una graduació alcohòlica mitjana molt característics. Amb aquesta varietat, s'obtenen uns vins rosats i uns vins que constitueixen la base per a caves molt personals, amb què ha obtingut un gran reconeixement de qualitat. Aquests han permès que la DO Conca de Barberà l'adopti com a exponent de singularitat. Tot i que s'ha emprat tradicionalment per a l'elaboració de vins i caves rosats, des de fa 2 anys, alguns cellers de la DO Conca, han apostat per elaborar més vins amb aquesta varietat, semblant al Pinot Noir, de què podem trobar algun negre i fins i tot algun blanc.

Elisabet Sáez, secretària tècnica de la DO explica que el trepat «és una varietat que en general no té gaire color, però acostuma a ser bastant productiva». Actualment hi ha dos vins al mercat que siguin 100% Trepat Negre i segons la secretària tècnica de la DO, «en breu en sortiran dos més al mercat», ja que estan donant molts bons resultats, la qual cosa pot suposar un element que «serveixi per a diferenciar-nos com a DO». De moment, hi ha una desena de cellers que vinifiquen amb trepat, ja sigui en vins blancs, negres i rosats, com a cupatge o en varietal. Amb tot, Saéz explica que la DO «no ha posat en marxa cap pla específic per promoure aquesta varietat pròpia perquè no tots els cellers de la zona elaboren productes amb trepat» i, en aquest sentit, no es vol excloure ningú. El projecte d'impuls –afegeix–, «arribarà el dia que tots els cellers de la DO disposin d'un producte trepat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.