Economia

El trepat, com a element diferenciador

El tre­pat és la vari­e­tat de raïm autòctona de la Conca de Bar­berà que pro­por­ci­ona uns vins de bona aci­desa i d'una gra­du­ació alcohòlica mit­jana molt carac­terístics. Amb aquesta vari­e­tat, s'obte­nen uns vins rosats i uns vins que cons­ti­tu­ei­xen la base per a caves molt per­so­nals, amb què ha obtin­gut un gran reco­nei­xe­ment de qua­li­tat. Aquests han permès que la DO Conca de Bar­berà l'adopti com a expo­nent de sin­gu­la­ri­tat. Tot i que s'ha emprat tra­di­ci­o­nal­ment per a l'ela­bo­ració de vins i caves rosats, des de fa 2 anys, alguns cellers de la DO Conca, han apos­tat per ela­bo­rar més vins amb aquesta vari­e­tat, sem­blant al Pinot Noir, de què podem tro­bar algun negre i fins i tot algun blanc.

Eli­sa­bet Sáez, secretària tècnica de la DO explica que el tre­pat «és una vari­e­tat que en gene­ral no té gaire color, però acos­tuma a ser bas­tant pro­duc­tiva». Actu­al­ment hi ha dos vins al mer­cat que siguin 100% Tre­pat Negre i segons la secretària tècnica de la DO, «en breu en sor­ti­ran dos més al mer­cat», ja que estan donant molts bons resul­tats, la qual cosa pot supo­sar un ele­ment que «ser­veixi per a dife­ren­ciar-nos com a DO». De moment, hi ha una desena de cellers que vini­fi­quen amb tre­pat, ja sigui en vins blancs, negres i rosats, com a cupatge o en vari­e­tal. Amb tot, Saéz explica que la DO «no ha posat en marxa cap pla específic per pro­moure aquesta vari­e­tat pròpia perquè no tots els cellers de la zona ela­bo­ren pro­duc­tes amb tre­pat» i, en aquest sen­tit, no es vol excloure ningú. El pro­jecte d'impuls –afe­geix–, «arri­barà el dia que tots els cellers de la DO dis­po­sin d'un pro­ducte tre­pat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.