opinió
Model econòmic d’alt valor afegit i salaris dignes
L’octubre de l’any passat les 13 cambres de Catalunya presentàvem a la Llotja de Mar un ambiciós pla de país: el projecte Catalunya 2030-40, format per 15 eixos, un dels quals, el número cinc, portava per nom el títol d’aquest article: model econòmic d’alt valor afegit amb salaris dignes.
Aquest és potser un dels eixos més importants del projecte perquè pretén desenvolupar un nou model econòmic català que es basi en l’alt valor afegit i, en conseqüència, en salaris més alts. Per assolir això, és obvi que cal fer una veritable transformació, diguem-ne revolució, cap a l’ús de les noves tecnologies com a font de creixement econòmic per convergir amb els estats petits i rics com Holanda, Dinamarca, Àustria o Finlàndia. Òbviament, fins que no siguem Estat independent, la conversió serà més difícil, però hem d’avançar tant com puguem per no quedar-nos enrere irreversiblement.
Durant aquest any, des de les cambres hem avançat en el desenvolupament d’aquest eix, tot i que la pandèmia de la Covid-19 ha fet que dediquem més esforços a la crisi actual que a projectes de mitjà i llarg termini, però comencem a veure’n els primers fruits.
Aquest dimecres presentàvem a la Llotja de Mar, junt amb el conseller de Polítiques Digitals, un nou conveni de col·laboració per impulsar projectes amb forta aposta per la revolució digital i d’alt valor afegit, com ara els relacionats amb la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, el Blockchain, el pla Dona TIC i el Digital Innovation Hub. I dins del conveni, el primer resultat tangible ha estat el Centre Blockchain de Catalunya, que desenvoluparà quatre àrees molt concretes en els propers mesos: la difusió sobre què és i quines aplicacions pot tenir el blockchain a les nostres empreses (criptomonedes, contractes, actius digitals, votacions, privacitat...); la recerca entre universitats i empreses en aquest àmbit; la consultoria en aplicacions concretes, i la captació de possibles empreses internacionals que estan emergint al voltant d’aquesta tecnologia.
Aquesta és una tecnologia que els experts anticipen que pot canviar les nostres vides com ho va fer al seu moment internet, i en la qual tenim a Catalunya experts de referència en l’àmbit internacional que col·laboren amb el centre.
Per altra banda, el New Space Economy ja va veure el seu llançament a la Llotja de Mar el passat 14 de febrer, amb més de 250 empresaris i empresàries interessats en el sector; només cal recordar que la UE estima que més del 10% del PIB depèn dels serveis aeroespacials, sector en el qual Catalunya té empreses de referència internacional però que ens cal potenciar encara més.
Des de les cambres vam llançar al mes de juliol el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible, que a hores d’ara compta amb 26 projectes empresarials i tres possibles inversors internacionals interessats en Catalunya, però que estem segurs que en els propers mesos es multiplicaran havent constatat la potència d’aquest ecosistema a casa nostra en l’àmbit internacional.
Aquests són alguns exemples del que configurarà la nova economia, en la qual Catalunya no només ha de ser-hi present sinó també referent internacional, com ho va ser en el seu dia en sectors més tradicionals com el tèxtil, l’automoció, la indústria farmacèutica o l’alimentària. Com deia el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en la presentació de dimecres, en els darrers cinc anys l’ocupació en les TIC ha crescut un 50%, i en general són salaris superiors als de l’economia tradicional. Recordem que la presència de les dones en aquest sector és encara extremadament baixa i, per tant, és una gran oportunitat de futur, perquè la demanda seguirà creixent fort en els propers anys, i una obligació com a societat fer que passi.