La tecnologia 3D s’obre a la ceràmica a Terracotta Biennal de la Bisbal
Es crea una de les primeres comunitats d’impressió en 3D d’argila d’àmbit mundial
La mostra vol ser un centre de divulgació i investigació ceramista
La primera edició de Terracotta Biennal de la Bisbal d’Empordà, una mostra que se celebrarà del 16 al 18 d’octubre i que inclourà prop d’una trentena de participants i d’activitats, neix amb la voluntat d’erigir-se en una iniciativa per promoure la investigació, divulgació i dinamització de la ceràmica. Fins a cinc exposicions al Terracotta Museu, demostracions, conferències, tallers, visites guiades, gastronomia, performances, cuites i una bicicletada per les xemeneies industrials formen un variat i complet programa. Un projecte, però, que va més enllà de la mateixa mostra amb treballs d’investigació, alguns amb especialistes de la Universitat de Girona (UdG).
Experiència i futur
La biennal tindrà com a gran eix temàtic la ceràmica 3D. L’adquisició d’una impressora en tres dimensions ha permès aprofundir i investigar en aquesta línia, que obre múltiples possibilitats. Joan Raventós, responsable de la programació 3D de l’esdeveniment i vicepresident de l’Associació de Ceramistes, explica que es volen mostrar les possibilitats i el valor que poden aportar les tecnologies de fabricació additiva, com ara la impressió 3D, entre d’altres, als productes dels artesans vinculats al sector de la ceràmica. L’objectiu és marcar estratègies de futur de la ceràmica valorant sempre el bagatge històric de la ceràmica de la Bisbal. Això s’ha de basar en la formació i, per descomptat, en el fet que el sector ceràmic investigui, s’actualitzi i estigui amb contacte amb el mercat internacional per poder oferir productes de qualitat i amb més valor afegit. “Tal com succeeix amb qualsevol mena de materials, actualment existeix un ampli ventall de mètodes d’impressió 3D de ceràmica”, ha declarat Raventós, tot afegint-hi que: “Les sinergies del treball previ han despertat un gran interès i diria que hem creat la primera comunitat 3D en argila del món.” La presència de la impressió de ceràmica 3D i la seva aplicació industrial no és tan generalitzada com les tecnologies plàstiques o, fins i tot, metàl·liques, i el futur d’aquesta aplicació a la disciplina es “preveu prometedor”.
Treball conjunt
L’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha destacat que aquesta proposta és un exemple del treball conjunt amb múltiples agents: des de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, fins a la Unió de Comerciants, amb el Terracotta Museu i el mateix consistori.
Terracotta Biennal arriba com una acció dissenyada dins el projecte COOP’ART, del qual forma part l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i el Terracotta Museu, juntament amb altres dotze socis, i que s’emmarca dins el programa europeu Poctefa de cooperació. Aquesta acció té el suport de l’Associació de Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica de la Bisbal.