Economia

Nou impuls per al turisme i consciència

Les restriccions imposades per la Covid a l’oferta turística tradicional han donat un nou impuls al turisme de benestar

Els grups reduïts, els espais naturals i el desig d’introspecció caracteritzen aquestes propostes

No són propostes turístiques que hagin nascut espontàniament aquest estiu. Algunes ja fa anys que s’estan oferint, però el context de restriccions d’aquesta temporada turística atípica ha donat un nou impuls al concepte de “turisme i consciència”. El Patronat de Turisme Costa Brava i el Pirineu de Girona apunta que, si bé la tendència en viatges i activitats de benestar ja era significativa i de creixement positiu, l’impacte de la Covid-19 ha potenciat, en certa manera, aquest segment de l’oferta turística. Les teràpies alternatives i la pràctica d’activitats, d’una alimentació saludables i de propostes lúdiques en espais naturals caracteritzen aquesta oferta. Una oferta que s’ha vist afavorida, aquest estiu, com una alternativa als esdeveniments més multitudinaris que s’han hagut de cancel·lar.

Club de Salut i Benestar

Aquesta tendència, segons les dades del Patronat, és avalada per la bona resposta que han tingut, aquest estiu, empreses del sector turístic i oficines de turisme dels ajuntaments que proposaven aquest tipus d’activitats. Amb tot, el Patronat també apunta que, amb la crisi de la Covid-19, caldrà analitzar atentament l’impacte que la pandèmia ha tingut específicament en aquest subsector de la indústria, atesa la gran afectació que ha suposat per a totes les activitats econòmiques.

A la demarcació de Girona, el Club de Salut i Benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona reagrupa, en aquests moments, 25 empreses i entitats entre balnearis, allotjaments amb spas i centres de benestar, empreses especialitzades i municipis que aposten per incorporar aquesta oferta turística per tal de diversificar i completar el producte de benestar.

Itineraris terapèutics al bosc

“La gent aprofitava l’estiu per marxar ben lluny. Enguany, no ho ha pogut fer i ha anat a buscar excursions i activitats més a prop i ha redescobert espais naturals que té a tocar”, diu Montserrat Moya, guia de referència dels itineraris terapèutics proposats a la serra d’Heures, a Sant Hilari Sacalm, per la cooperativa Selvans . Un dels punts forts d’aquesta oferta són els itineraris als boscos madurs, que transmeten benestar als visitants. Les limitacions imposades pel context de pandèmia no han estat compensades pel repunt d’interès per aquestes activitats que Moya també ha observat aquest estiu. “Hem tingut moltes més peticions d’informació, però també es notava preocupació; la gent buscava espais oberts. Hem tingut menys gent perquè hem hagut de reduir grups” explica. Dels qui hi han anat, clientela catalana, la guia destaca que han descobert espais naturals del seu país on no havien estat mai i que han estat impactats per les dimensions del bosc i dels arbres que tenen a tocar.

Ulls embenats i caminant descalç

Una ruta a peu per descobrir el paisatge dels voltants de Sant Pere Pescador. Però, en aquest cas, part de l’itinerari es feia amb els ulls embenats nats, i fins i tot descalços. Ha estat una de les activitats proposades a l’estiu per l’oficina de turisme de Sant Pescador, amb Edgar Tarrés, que es defineix com un “hacker del benestar”, com a guia. Tarrés també és el director del postgrau Turisme i espiritualitat (vegeu peça adjunta). Explica que a Sant Pere l’activitat consistia a fer redescobrir el paisatge d’una manera diferent: una sortida a peu, amb un tram caminant descalç per la sorra o les pedres, amb els ulls embenats, són l’oportunitat “d’escoltar més la natura, descobrir noves sensacions i meditar”. En la mateixa línia, Tarrés també fa de guia a Roses, on una de les activitats proposades per l’oficina de turisme és Mindful sunrise: veure la sortida del sol des de la punta Falconera combinant-ho amb una sessió de meditació. “La demanda és creixent. Aquest estiu, he treballat molt més que els altres anys”, assegura Tarrés.

Iniciar-se en la nutrició conscient

Els clients de l’Arkhé Hotel Boutique, a Pals, enceten sempre el dia amb els esmorzars que els prepara la nutricionista i xef Marta Romaní basant-se en la filosofia de la nutrició conscient. L’alimentació saludable, amb productes de proximitat i ecològics, recol·lectats pels mateixos responsables de l’establiment, és un tret diferenciador d’aquesta proposta, que es completa amb la possibilitat de tallers per recol·lectar plantes silvestres i introduir-les en la dieta. “Ha anat bé”, diu Martí Roca, gerent d’aquest establiment a l’hora de fer balanç dels mesos d’estiu. Amb tot, Roca ho associa més a la ubicació (la Costa Brava) que al concepte en sí, perquè observa que a establiments de Barcelona amb la mateixa oferta no els ha anat tan bé. Roca confirma que incorporar la qüestió de la salut a l’oferta és un valor afegit que creix i ho seguirà fent. El context de la Covid-19, segons ella, s’ha sumat a aquesta tendència. “Hem vist gent que venia per primer cop i d’altra que fugia de llocs més massificats”, hi afegeix.

Segon any d’un postgrau especialitzat en la UdG

Aquest curs, els quatre mòduls del postgrau ‘Turisme i consciència’ es repartiran entre els escenaris de Roses, Girona i Prullans, a la Cerdanya
Esteve Carrera

Tret de sortida, aquest mes d’octubre, a la segona edició del postgrau Turisme i consciència : eines, creativitat i benestar per crear valor. La principal novetat d’aquest 2020 és que els quatre mòduls es desenvoluparan en diferents escenaris de les comarques gironines: a Roses, Girona i Prullans, a la Cerdanya.

Es tracta d’una formació organitzada per la Fundació Universitat de Girona amb la col·laboració, entre altres entitats, del Patronat de Turisme. La formació va dirigida tant a professionals del turisme que volen aprofundir en el camp del benestar, la salut i la consciència com a professionals d’aquests sectors que vulguin orientar-se al turisme. El curs consta de 86 hores presencials repartides en quatre caps de setmana d’octubre a mitjans de gener.

Amb la direcció d’Edgar Tarrés, especialitzat en benestar conscient i professor de benestar i felicitat a la UdG, el postgrau incorpora cursos i intervencions d’una desena de professors de temàtiques que van des la comercialització i el màrqueting de productes turístics, d’empresaris turístics que expliquen les seves experiències i fins i tot de representants de sectors com ara la nutrició, la psicologia, la meditació i l’espiritualitat, en el sentit més ampli.

Es crea l’Institut del Silenci

La UdG serà també, aquest mes d’octubre, un dels ens col·laboradors en la creació de l’Institut del Silenci, una entitat que neix “per conscienciar i compartir el valor i els beneficis del silenci”. En espera de la presentació pública, prevista per als propers dies, els promotors de l’entitat avancen que l’institut treballarà projectes, de què alguns ja s’han començat a articular amb la Universitat de Girona i el seu departament d’empresa, per “millorar l’eficiència, el benestar i la creativitat per a autònoms i emprenedors, conscienciant aquestes persones i perquè aprenguin utilitzar el silenci en el dia a dia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.