Economia

Eines de promoció local per superar la frontera

Quinze municipis gironins i del Vallespir, a la Catalunya del Nord, es promocionen conjuntament

Després de la publicació de guies turístiques conjuntes s’està ultimant l’edició d’un mapa transfronterer amb l’editorial Alpina

Quinze muni­ci­pis a banda i banda de la fron­tera –sis de les comar­ques giro­ni­nes i nou de la Cata­lu­nya del Nord– apos­ten per pro­mo­ci­o­nar con­jun­ta­ment els seus atrac­tius turístics i natu­rals. Sota la coor­di­nació de la Casa de la Gene­ra­li­tat a Per­pinyà, han impul­sat la publi­cació d’un guia turística i s’està ulti­mant la publi­cació d’un nou mapa trans­fron­te­rer i d’una guia d’excur­si­o­nisme i sen­ders que unei­xen els dife­rents pobles del massís de les Sali­nes i l'Alta Gar­rotxa amb el Valles­pir a l'altra banda de la carena fron­te­rera. Aquesta última publi­cació, a càrrec de l’edi­to­rial Alpina, està en la fase de les últi­mes cor­rec­ci­ons i es pre­veu posar a la venda aquesta tar­dor. A la Cata­lu­nya del Nord els ajun­ta­ments impli­cats en el pro­jecte són Arles de Tec, els Banys d’Arles, Ceret, Cos­toja, la Menera, Morellàs-les Illes, Rei­ners, Sant Llo­renç de Cer­dans i Ser­ra­llonga; els muni­ci­pis giro­nins són Agu­llana, Albanyà, la Vajol, Maçanet de Cabrenys, Mon­ta­gut i Oix, i Cam­pro­don (Beget). Qua­tre enti­tats supra­mu­ni­ci­pals col·labo­ren en aquest pro­jecte. Es tracta del Con­sorci Sali­nes Bas­se­goda i el Con­sorci de l’Alta Gar­rotxa, i les agru­pa­ci­ons de muni­ci­pis del Valles­pir i Alt Valles­pir-Sud Canigó a la ves­sant nord.

Pro­blemàtiques simi­lars

Tot s’ha anat con­cre­tant a par­tir de reu­ni­ons periòdiques d’una taula de tre­ball amb repre­sen­tants dels dife­rents ajun­ta­ments i enti­tats supra­mu­ni­ci­pals que ha coor­di­nat la Casa de la Gene­ra­li­tat de Per­pinyà. “Les reu­ni­ons es van ini­ciar el 2017 i van molt bé perquè per­me­ten als alcal­des conèixer-se, inter­can­viar idees, pro­jec­tes, pro­blemàtiques que com­par­tei­xen amb els seus muni­ci­pis veïns”, explica Estel Tur­bau, direc­tora tècnica del con­sorci Sali­nes Bas­se­goda, una de les enti­tats que s’encar­rega de la logística d’aquest pro­jecte. Entre els temes trac­tats en aquesta dinàmica, afe­geix Tur­bau, hi ha aspec­tes com les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, la recepció d’emis­so­res de tele­visió a una banda i l’altra, o la millora de les comu­ni­ca­ci­ons amb les car­re­te­res que com­par­tei­xen aquests muni­ci­pis.

El pri­mer pas con­sen­suat ha estat l’edició de mate­rial con­junt de pro­moció turística. A final del 2019 es va dis­tri­buir una revista d’infor­mació d’una vin­tena de pàgines que recull ser­veis i pro­pos­tes de visi­tes que es poden fer als quinze pobles. Amb un tiratge d’uns dotze mil exem­plars, amb una versió català/francès i una altra anglès/cas­tellà, la revista és a dis­po­sició dels visi­tants en ofi­ci­nes de turisme, ajun­ta­ments i esta­bli­ments turístics dels muni­ci­pis par­ti­ci­pants. La fase següent és la publi­cació dels dos mapes i una guia d’excur­si­o­nisme que està ulti­mant l’Alpina.

A diferència dels mapes tra­di­ci­o­nals –fran­ce­sos o espa­nyols– que són molt explícits dins els seus límits esta­tals, i menys a l’altra banda de la rat­lla, aquí es trac­tarà aquest ter­ri­tori com una uni­tat. “A més, les rutes que es pro­mo­ci­o­nen són antics camins de con­tra­ban­dis­tes o camins de l’exili, car­re­gats d’història”, recalca Tur­bau.

LA FRASE

El projecte permet intercanviar projectes i problemàtiques comuns a cada banda de la frontera
Estel Turbau
directora tècnica del consorci Salines Bassegoda
JOSEP PUIGBERT

“Volem facilitar la mobilitat de la ciutadania d’un costat a l’altre”

Josep Puigbert és el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà des del 2014. L’ens impulsa diverses iniciatives de col·laboració entre la Catalunya Nord i les comarques gironines.

Vint-i-cinc anys després del Tractat de Schengen que pretenia suprimir les fronteres no s’ha aconseguit?
Es va avançant i en això treballem en el marc d’aquest Espai Català Transfronterer. Amb el Tractat de Schengen, en teoria avui hi hauria d’haver la mateixa fluïdesa entre una banda i l’altra de la frontera que la que hi ha entre comarques del Principat. Però és evident que l’efecte frontera continua existint, i que existeix més des del sud en direcció al nord.
Com es canvia això?
Més enllà dels vincles culturals, lingüístics i històrics que existeixen entre la Catalunya del Nord i el Principat, un dels nostres reptes és intentar aportar eines per facilitar la mobilitat. Hi ha programes europeus com Connect (per al transport públic), o Cooperem (per a la prevenció d’incendis) per exemple, que van en aquest sentit. Si hi ha una bona xarxa transfronterera de transport públic, podrà haver-hi mobilitat laboral i mobilitat estudiantil entre cada banda d’aquesta frontera.
I aquestes guies?
Són iniciatives més locals que impulsem i coordinem des de la Casa de la Generalitat, especialment en aquest espai entre municipis del massís de les Salines i l'Alta Garrotxa al sud, i el Vallespir al nord; municipis interiors que es coneixen, que històricament ja tenien relació i en certa manera la mantenen.
Amb la Covid hem tornat enrere?
Ha estroncat i alentit molts projectes i no havia passat mai que la frontera es torni a tancar tant de temps. Però la línia de programes europeus Poctefa a partir del 2021 preveu precisament una línia d’actuació per resoldre problemàtiques que han aparegut aquest últim any.
El procés que es viu a Catalunya ha facilitat un reapropament amb la Catalunya del Nord?
En certa manera sí. Més que el procés cap a la independència, el que ha passat aquests últims anys, amb la repressió que s’ha viscut al sud, ha fet que més gent de la Catalunya del Nord s’ha volgut informar, ha pres consciència del que signifiquen aquestes reivindicacions al sud i s’ha mobilitzat per defensar la democràcia; ha sensibilitzat un nou sector de població. D’alguna manera ha estat una eina pedagògica que ha apropat més gent de la Catalunya del Nord al que passa al sud.

Noves connexions transfrontereres de bus

Si les previsions es compleixen, abans de final d’any es posarà en marxa un altre projecte que també està pensat per facilitar la comunicació entre la Catalunya del Nord i les comarques de Girona: es tracta de ConnECT, un programa que vol millorar el servei d’autobús de l’espai català transfronterer. El projecte planteja quatre eixos o corredors de mobilitat. El primer, en direcció a Perpinyà, s’establirà via Figueres-la Jonquera-els Límits-el Pertús-el Voló. La xarxa existent al nord entre Arles de Tec (Vallespir) i Perpinyà, connectarà al sud través d’una línia Figueres- Maçanet de Cabrenys-Costoja-Sant Llorenç de Cerdans. La mobilitat entre Arles, Perpinyà i Ripoll es farà amb l’eix Camprodon-Molló-Prats de Molló. Finalment, hi haurà el corredor a la Cerdanya transfronterera i l’Hospital de Cerdanya, amb quatre rutes: Girona-Puigcerdà-Llívia-la Guingueta d’Ix; Barcelona- Puigcerdà-Llívia-la Guingueta d’Ix; Porté Puymorens-Puigcerdà-Montlluís; i Formigueres-Puigcerdà-Er. Aquests serveis a Cerdanya ja s’han posat en marxa aquest passat setembre. Tota la xarxa de transport públic de la Regió d’Occitània es podrà consultar al cercador Mou-te amb transport públic per Catalunya , ja que la Generalitat, la Regió d’Occitània i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals s’han associat per aquesta iniciativa. ConnECT està cofinançat en un 65 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (Poctefa 2014-2020).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.