L’Airef alerta que el deute públic de l’Estat se situarà entorn el 120% del PIB “si no es prenen mesures”
L’organisme veu “necessari” dissenyar un pla de consolidació pressupostària per “reduir el grau d’incertesa”
L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) alerta que el deute públic a l’Estat se situarà entorn el 120% del PIB “si no es prenen mesures” econòmiques per reactivar l’economia després de la crisi de la Covid-19.
Segons ha indicat l’organisme en un comunicat, tant l’increment del dèficit públic com la caiguda del PIB registraran nous màxims històrics aquest 2020, i és per això que fa una crida a dissenyar un pla de consolidació pressupostària per “incrementar la credibilitat i reduir el grau d’incertesa”.
Per altra banda, l’ens presidit per Cristina Herrero assenyala la importància d’aprofitar el pla europeu Next Generation EU, el qual permetria una reducció estimada de la ràtio de deute d’entre quatre i deu punts el 2030.
Segons els càlculs de l’Airef, el deute públic experimentarà un creixement interanual de 23 punts el 2020 i es reduirà 2,4 punts el 2021. Així, pronostica que la ràtio de deute sobre el PIB el 2020 serà del 118,4%, mentre que el 2022 baixarà al 116%.
En aquest sentit, l’organisme subratlla que la contenció de la crisi sanitària i la normalització de l’activitat econòmica seran “elements imprescindibles” per a l’estabilització de la ràtio. Alhora, destaca la necessitat d’aprofitar la corba de tipus d’interès actual, situada “prop de mínims històrics”. Per l’ens, això farà que la càrrega financera “no representi una pressió de costos preocupant en el curt termini”.
No obstant això, també avisa que la recuperació econòmica exigirà “un camí de reducció del deute” a mitjà termini. “Un cop superada la crisi, serà necessària la implementació d’un pla de consolidació adequat per fer front als desequilibris estructurals actuals i futurs dels comptes públics”, defensa. És per això que recomana implementar una estratègia de reducció “gradual i sostinguda del dèficit” per evitar desajustos a curt i a llarg termini.
En paral·lel, l’Airef alerta al govern espanyol que cal tenir en compte els danys estructurals que pot provocar la pandèmia i que encara no s’han manifestat. En aquest sentit, cita l’exemple dels crèdits ICO, avalats per l’Estat. Segons els càlculs de l’organisme, si finalment s’han d’acabar executant entre un 15% i un 30% dels avals atorgats, la ràtio de deute sobre el PIB podria incrementar-se entre un i dos punts durant els pròxims cinc anys.
D’altra banda, en el mateix comunicat publicat aquest dimecres, l’Airef lamenta que la ràtio de deute sobre el PIB es reduís tan sols 5,2 punts durant els últims cinc anys (entre 2008 i 2014 la ràtio es va incrementar 65 punts). Per l’organisme, el compliment “estricte” de la llei d’estabilitat pressupostària hauria situat la ràtio a l’Estat al voltant del 90% a finals del 2019, una xifra que finalment va ser del 95,5%. Davant aquest escenari, l’Airef lamenta que no s’hagués generat un espai fiscal “una mica més ampli”, tot i que també ressalta que el marge generat hauria estat “insuficient” per compensar l’increment del deute previst per aquest 2020.