Economia

Neix Giropoma, l'empresa de producció pròpia de poma més gran de l'Estat

És conseqüència de la fusió entre Fructícola Empordà i Costa Brava Fructicultors

Fructícola Empordà i Costa Brava Fructicultors ja fa molts anys que cooperen i al final han decidit fusionar-se amb l'objectiu de treure més rendiment de la producció i augmentar l'oferta de pomes i el percentatge de venda –25%– a l'estranger. Amb la fusió, Giropoma passa a ser l'empresa líder a l'Estat en oferta de producció pròpia de poma, una qualitat que moltes empreses «no poden garantir perquè compren el producte a tercers».

Es mantindran els dos edificis d'Ullà i de Sant Pere Pescador «que col·laboraran i es passaran productes l'un a l'altre», tot i que la seu social de tipus administratiu de Giropoma serà a Costa Brava Fructicultors, d'Ullà. «De moment la política nostra és la multimarca ja que tenim marques molt ben posicionades, i la idea és anar potenciant Giropoma com a marca forta i coneguda i amb penetració al mercat», va explicar el president de la nova empresa, Venanci Grau.

Actualment el 70% de la fruita de les dues cooperatives es destina al mercat estatal, i el 30% restant, a l'exportació. Però, segons va explicar el director de Giropoma, Àlex Creixell, la idea és «equilibrar la balança» i aconseguir vendre la meitat de la producció al mercat exterior. Això s'aconseguirà incrementant les vendes a països on ja es ven actualment, com ara Anglaterra, França, Portugal, Bèlgica i els Emirats Àrabs, i alguna cosa a Costa Rica molt puntual però també obrint nous mercats, com és el cas de l'Índia, «molt interessats en poma vermella».

LA FITXA

Costa Brava
Nombre de productors: 37
Nombre d'hectàrees: 776,64
Facturació: 15 milions d'euros l'any
Capacitat frigorífica: atmosfera controlada (51.065 m³) i fred normal (13.260 m³)
Fructícola Empordà
Nombre de productors: 27
Nombre d'hectàrees: 421,05
Facturació: 6 milions l'any
Capacitat frigorífica: atmosfera controlada (23.900 m³) i fred normal (16.430 m³)
Giropoma
Superfície: presseguer (62,70 ha), perer (81,92), nectarina (16,98) i pomera (1.026,09).
Grup varietal: Golden (369,05 ha), vermelles (141,64), Gala (211,16), Granny (104,48), Fuji (76,3), Pink Lady (123,46), pera (81,92), préssec (62,7) i nectarina (16,98)
Produccions més importants: Golden (14 tones), Gala (7,9 tones) i vermelles (5 tones)

El 95% en producció de poma

El 95% de la producció és poma «i som bons en això» i gràcies a la IGP la poma de Girona és coneguda tant a l'Estat com en alguns països estrangers. «És per això que hem fet sortir Girona i poma en el nom de l'entitat», va explicar Grau.

«Els camps dels associats de les empreses estan repartits entre l'Alt Empordà i el Baix Empordà.» Això fa, segons el president de Giropoma, que els productors treballin de manera «molt respectuosa amb el medi i que estiguin assessorats constament per un equip tècnic altament especialitzat en sistemes de producció integrada i normes Globalgap, de bones pràctiques agrícoles i mediambientals. A més, tant les instal·lacions d'Ullà com les de Sant Pere Pescador estan acreditades amb les normes europees ISO 9001/2008, BRC i IFS, «exigents protocols que garanteixen una forma de treball acurada amb continus controls dels processos».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.