Economia

618 milions en nous ajuts

Són mesures per a autònoms i empreses que hagin registrat caigudes de facturació i per a treballadors en ERTO

Són ajuts per als primers tres mesos

La Generalitat exigeix a l’Estat espanyol que també hi aporti diners

El govern català destinarà 618 milions d’euros a ajuts directes per a empreses i treballadors afectats per la pandèmia de la Covid-19, segons ha acordat l’executiu després de reunir-se amb les principals entitats econòmiques i socials del país. Els ajuts, de caràcter trimestral, aniran adreçats a treballadors autònoms, a treballadors inclosos en expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO) i a empreses que, malgrat aplicar ERTO, es comprometen a mantenir els llocs de treball.

Dels 618 milions d’euros, un total de 280 milions d’euros es repartiran entre els treballadors autònoms, que rebran un ajut màxim de 2.000 euros per treballador, amb un màxim de cinc treballadors a càrrec; 208 milions d’euros seran per a microempreses i petites empreses en ERTO; 105 milions d’euros, per a treballadors inclosos en un ERTO (amb un complement màxim de 600 euros per treballador, a raó de 200 euros mensuals durant un trimestre), i 25 milions, per a ajuts a la formació. A més, hi ha previstes línies d’ajuts per als sectors afectats per les restriccions, de manera que la dotació econòmica, sumant-hi els 132 milions d’euros que comporta aquest cinquè eix, podria pujar fins als 750 milions d’euros.

Així doncs, els destinataris d’aquestes ajudes seran majoritàriament: treballadors autònoms que han vist reduïts els seus ingressos; microempreses i petites empreses que han registrat una caiguda substancial de la seva facturació, i que es comprometen a mantenir els llocs de treball, i persones treballadores que estiguin en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), així com els sectors més afectats per les restriccions, per als quals es mantenen obertes les línies d’ajut extraordinàries per sector.

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, va reconèixer que “afrontem uns mesos difícils” pel que fa a l’evolució de la pandèmia, per la qual cosa “ara és el moment en què cal concentrar tots els esforços i posar tota la carn a la graella per salvar l’economia d’aquest país”. Aragonès va assegurar que l’executiu “farà un esforç extraordinari a través del pressupost de la Generalitat” per posar en marxa “aquesta mateixa setmana” el nou paquet d’ajudes “amb esquema trimestral”, i que la voluntat és poder-lo continuar acordant amb els agents econòmics i socials del país. El pla d’ajuts s’ha presentat prèviament al Consell del Diàleg Social de Catalunya, en què hi ha patronals i sindicats.

Amb tot, el conseller va tornar a reclamar a l’Estat espanyol que també adopti mesures amb caràcter immediat per donar suport als col·lectius més afectats: “No pot ser que el govern espanyol sigui el que menys percentatge del PIB ha destinat a ajudes directes”, va criticar. “L’Estat, com a mínim, podria fer el mateix que fa Catalunya”, va esperonar.

Està previst que avui el Consell de Ministres espanyol aprovi prorrogar els ERTO fins al 31 de maig i la prestació extraordinària per cessament de l’activitat per a autònoms.

Pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, “el principal repte que tenim ara mateix com a país és fer front a l’impacte sanitari de la Covid-19, però també a l’important impacte laboral, econòmic i social que està tenint”.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va recordar que l’objectiu és “salvar el màxim nombre d’autònoms i empreses fins que arribi la recuperació econòmica amb la vacuna, que traurà pressió al sistema sanitari i permetrà normalitzar la vida econòmica”.

A favor i en contra

El president de la patronal Pimec, Josep González, va valorar positivament l’“esforç” que ha fet el govern, tot i que assenyalava que els ajuts haurien d’haver arribat amb més antelació i demanava una visió més estratègica a l’hora d’atorgar-los, a més d’exigir que es paguin amb “urgència”. Per González, cal que les ajudes es tramitin amb la coordinació de tots els departaments i s’abonin amb la “màxima urgència”, sense generar desigualtats en el repartiment. Així mateix, reclamava que no s’imposin més obligacions a les empreses perquè no es converteixin en “difícilment accessibles”. Aragonès va confirmar que el sistema utilitzat per al repartiment dels ajuts és el que, en forma de registre, es va fer servir a finals d’any. “Al desembre, per als ajuts als autònoms, que van cobrir un 26% dels autònoms de Catalunya, es va obrir un període d’inscripció i un registre, i al cap d’uns dies, en què es van rebre totes les dades, es van atorgar els ajuts. Aquest serà ara l’esquema”, va explicar. CCOO, per la seva banda, va valorar positivament el paquet de mesures, que “va en la línia –va dir– de la proposta del sindicat”. Per CCOO, “el govern ha presentat una proposta que representa la síntesi de tots els treballs que s’han dut a terme en les darreres setmanes en la comissió de seguiment” del Consell del Diàleg Social de Catalunya.

En canvi, la Cambra de Comerç de Barcelona considera “insuficients” els ajuts proposats i reclamava ahir la condonació d’impostos a les empreses que han aturat la seva activitat i “ajuts directes perquè els negocis puguin pagar despeses fixes i que els més castigats puguin renegociar els crèdits que han rebut de l’ICO”.

Cal concentrar tots els esforços i posar tota la carn a la graella per salvar l’economia d’aquest país
Pere Aragonès
Vicepresident de la generalitat
Cal fer front a l’important impacte laboral, econòmic i social de la Covid
Chakir el Homrani
Conseller de treball, afers socials i famílies
L’objectiu és salvar tants autònoms i empreses com sigui possible fins que arribi la recuperació
Ramon Tremosa
Conseller empresa i coneixement

Només el 5% dels impostos es recapten a Catalunya

S’hi va referir el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i ho va explicar també el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. “Ens agradaria posar més diners sobre la taula, però la Generalitat només recapta el 5% de tots els impostos que es paguen a Catalunya. No recaptem cap gran impost; no podem emetre deute a tipus 0% d’interès que pugui ser comprat pel Banc Central Europeu sense límit; no podem accedir als fons europeus de línies de crèdit, com el Sure o el Mede, i tampoc participem directament dels fons Next Generation, que arribaran a partir de l’estiu, però enteníem que l’objectiu era salvar el màxim nombre d’autònoms i empreses fins que arribi la recuperació econòmica a partir de la vacuna”, va recordar Tremosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona