Economia

El camp al Penedès, eina d’integració social

El pla Coopera forma persones en risc d’exclusió

El promouen les cooperatives Covides, Entrem i Actua

Alguns pagesos i entitats socials del Penedès s’han proposat resoldre “l’envelliment i empobriment” de l’agricultura gràcies a la formació de persones en risc d’exclusió social. Amb aquest objectiu va néixer fa dos anys la prova pilot de Coopera, un projecte que enguany s’ha consolidat a diversos conreus de vinya, préssec i olivera. La iniciativa neix de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, amb la intenció que joves i adults sense feina acabin aprenent un ofici nou, segons recull l’ACN. “Els obrim la porta a un procés d’empoderament perquè després s’incorporin al mercat ordinari, alhora que garantim que la pagesia no es quedi sense relleu”, subratllen. Tot i sorgir al Penedès, la intenció és arribar a expandir-se per Catalunya.

Després de treballar petites parcel·les des del 2019, l’impuls definitiu al projecte l’ha donat l’accés a una finca de 3,5 hectàrees de presseguers a Sant Pau d’Ordal. El pagès que les conreava estava a punt d’arrencar els fruiters perquè aquest estiu no se’n podia fer càrrec i finalment Coopera els ha salvat. S’ocuparà del conreu i de vendre els préssecs al mercat que cada estiu organitzen els productors locals.

El coordinador de Coopera, Ramon Masip, ha assenyalat el cas de Sant Pau com a exemple a replicar arreu de Catalunya. L’objectiu, ha recalcat, és assumir la gestió de finques que els propietaris s’estiguin plantejant d’abandonar, però també oferir serveis agraris a pagesos que no poden assumir tota la gestió i que recelen de contractar operaris a través d’empreses de treball temporal. En els dos casos, la mà d’obra es basa en persones en risc d’exclusió social que formen per a l’ocasió.

Al mateix temps, la cooperativa té una tercera vessant destinada a joves agricultors que vulguin perfeccionar les seves tècniques i complementar la seva activitat econòmica. En aquest cas, els incorporen al projecte com a caps de colla dels nous operaris per guiar-los i, a canvi, reben una compensació econòmica. “És una manera perquè es puguin seguir dedicant a la pagesia i no tinguin la temptació de plegar”, diu Masip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El TSJE torna a avalar convertir els interins en indefinits

barcelona
economia

La inflació encadena ja tres mesos de noves pujades

barcelona

El turisme toca sostre el 2024

Barcelona
José Antonio Donaire
Professor de la Universitat de Girona (UdG)

“Un client d’un hotel de cinc estrelles gasta quatre cops més aigua que el d’una”

Barcelona
Jordi Clos
President de Turisme de Barcelona i del Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB)

“Volem millorar el turisme que tenim”

Barcelona
ECONOMIA

El turisme de negocis i convencions, en el punt de mira del Maresme

Santa Susanna
ECONOMIA

Atraure turisme de bicicleta, objectiu del Vallès Oriental

Granollers
uNIÓ eUROPEA

La CE anuncia aranzels de fins al 38,1% als cotxes elèctrics xinesos

Barcelona
ECONOMIA

Calella fraccionarà en dos anys la pujada del 80% de la taxa de les terrasses

Calella