Economia

Inspecció proposa sancions a 10.354 empreses el 2020

L’import total de les multes s’acosta als 36 milions d’euros

El nombre d’expedients va pujar un 45% respecte al 2019

Les infraccions sobre la prevenció de la Covid-19 van centrar les actuacions

El 2020 va ser un any “anòmal i excepcional”, també pel que fa a l’activitat de la Inspecció de Treball a Catalunya. Així ho constatava ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va assenyalar que dins de la feina de l’organisme, que l’any passat va haver de prioritzar temes relacionats amb la pandèmia, hi va haver propostes de sancions a 10.354 empreses per un import total de 35,9 milions d’euros.

En conjunt, es van obrir més de 78.600 expedients, un 45% més que l’any anterior. Val a dir que la meitat dels quals van ser tramitats pel cos dependent de la Generalitat, que hi actua en col·laboració amb l’estatal. Només per temes relacionats amb la pandèmia, es van fer 2.622 actuacions, de les quals 1.365 van suposar requeriments. Entre els motius principals, hi havia les anomalies als espais i el respecte de la distància de seguretat, l’incompliment de les normes de ventilació i neteja i la falta de productes indispensables com ara gel hidroalcohòlic o sabó. Quant als expedients de regulació d’ocupació, es van registrar més de 19.300 informes preceptius.

Encara amb relació a la pandèmia i l’àmbit laboral, Inspecció pràcticament no ha pogut controlar les eventuals infraccions en l’àmbit del teletreball, ja que, segons va aclarir María Luz Bataller, directora general de la Inspecció, el treball a distància no està previst en la normativa, principalment perquè “els inspectors no poden entrar en domicilis particulars” si no és amb permís del resident o amb una ordre judicial.

Entre els fraus més detectats, hi van destacar els relacionats amb el temps de treball, l’absència d’afiliació a la Seguretat Social, les remuneracions, dins de les quals es van detectar força casos de sous per sota del salari mínim interprofessional, actualitzat recentment, i també força casos de falta de seguretat a la feina.

El director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, va comentar que l’any passat es va produir un fort increment en el nombre de denúncies externes, fins al punt que es va triplicar respecte al 2019. A més, els responsables de la Inspecció van indicar que, després de la represa de l’activitat el primer trimestre d’enguany, les actuacions han crescut un 130% fins a superar les 2.700, i més per comparació amb el 2020, en què, per exemple, va retrocedir molt el nombre d’accidents de treball per l’efecte lògic de les aturades.

Finalment, El Homrani va fer una reflexió sobre la necessitat d’ampliar el cos d’inspectors, que actualment està format per 106 persones, a més dels 39 subinspectors. En aquest sentit, va apel·lar a la utilitat de les organitzacions sindicals i dels seus delegats per vehicular les denúncies necessàries.

LES XIFRES

2.700
actuacions de la Inspecció,
un 130% més, s’han iniciat al llarg del primer trimestre d’aquest any.

LA FRASE

Volem més inspectors, però és un procés complex; ara ja tenim reserva pressupostària
Chakir el Homrani
conseller de treball, afers socials i famílies
19.300
informes preceptius
es van iniciar l’any passat, relacionats amb els expedients de regulació d’ocupació.

La mort a Cornellà podria tenir conseqüències penals

Quan els van preguntar pel cas del jove mort a l’empresa Cidac de Cornellà el dia 30 i sobre el qual els sindicats han subratllat que hi havia denúncies prèvies a l’accident mortal que alertaven de la perillositat del lloc de treball, tant El Homrani com Bataller van afirmar que Inspecció va actuar “amb la màxima celeritat” en conèixer el cas. D’una banda, Bataller va insistir que a l’organisme “no hi ha constància” de cap denúncia de fa anys, més enllà de les interposades el dia 20 i el mateix dia 30 arran de la mort del jove, i va deixar entendre que en els deu dies anteriors al desenllaç fatal no hi va haver temps d’evitar-lo, perquè els procediments “no van tan ràpid”. Al seu torn, el conseller va recordar que “una de les pitjors xacres que patim és la sinistralitat i, dins de la qual, quan algú perd la vida”. El Homrani va voler donar un missatge de contundència avisant que el govern “anirà fins al final”. Segons va aclarir, els inspectors ja han visitat l’empresa unes quantes vegades després que, en saber-se el sinistre, hi acudís la inspecció de guàrdia. Més tard es va coordinar amb la de zona i ara, després que el jutge ordenés precintar la màquina que va produir l’accident, la inspecció feta dijous va decidir paralitzar també totes les màquines de característiques similars a la de l’accident mentre investiguen els dèficits en les mesures de prevenció de l’empresa. El cas de la mort del jove de 19 anys, que es va fer viral a les xarxes i sobre el qual hi ha diverses protestes convocades la setmana vinent, ha estat traslladat a la fiscalia. El Homrani va recordar que, al marge de la sanció, un incident com aquest podria tenir conseqüències penals. “No és sols una qüestió de sancions o requeriments –va postil·lar–, sinó que en un cas així tothom ha d’assumir les seves responsabilitats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona