Un terç de les vinyes de la DO tenen més de trenta anys
Un informe basat en les 2.318 parcel·les registrades de la denominació d’origen Empordà diu també que el 3% tenen més d’un segle
Garriguella, Rabós i Espolla és on hi ha les més velles
Garriguella, Rabós d’Empordà i Espolla són els municipis empordanesos que produeixen vi per a la denominació d’origen Empordà que concentren un nombre més gran de vinyes velles. Però aquests no són els únics municipis amb vinyars vells perquè l’estudi preliminar que ha elaborat el consell regulador de la denominació constata que una tercera part del vinyar empordanès té més de trenta anys d’antiguitat. I l’estudi va més enllà, ja que manté que un 3% dels ceps tenen més de cent anys. “Les vinyes més velles de la denominació van ser plantades a finals del segle XIX i produeixen raïm des de fa més de cent vint anys”, diu. Són vint-i-vuit parcel·les que ocupen una superfície de dinou hectàrees.
L’informe s’ha basat en una prospecció de les 2.318 parcel·les registrades actualment a la Denominació d’Origen Empordà. I a més dels municipis de Garriguella, Rabós i Espolla, també destaquen pel fet de tenir ceps vells altres poblacions situades a la plana de l’Empordà i a l’Albera, com ara Sant Climent Sescebes, Capmany, Masarac, Peralada i Vilamaniscle. En general, les vinyes velles estan situades en parcel·les petites amb una mitjana de 0,87 hectàrees.
Varietats tradicionals
Les vinyes més velles de l’Empordà són de varietats autòctones o tradicionals de la zona. En destaca especialment la carinyena negra, ja que el 90% de les vinyes d’aquesta varietat tenen més de trenta anys; el 60 per cent més de seixanta i el 26% més de vuitanta. En el cas de la carinyena blanca, el percentatge de ceps de més de trenta anys se situa en el 86,7%. D’aquestes vinyes de carinyena blanca, un 26,5% tenen més de vuitanta anys.
L’altra varietat emblemàtica de la denominació, la garnatxa, és també molt vella. Concretament, un 61,4 per cent de les vinyes de garnatxa roja van ser plantades fa més de trenta anys i un 14,9% fa més de vuitanta anys. Una altra varietat amb gran tradició a la zona, el macabeu, també atresora vinyes molt velles, amb un 64,1 per cent amb més de trenta anys.
LA XIFRA
Vinyes velles per produir els vins icònics
Els cellers reserven les vinyes més antigues o centenàries per produir els seus millors vins o els més icònics, ja que és ben conegut que les vinyes velles de més de trenta anys augmenten les possibilitats d’elaborar vins de gran qualitat. L’Empordà és terra de varietats històriques. La garnatxa o la carinyena representa una tercera part de la vinya empordanesa.
La denominació empordanesa és una àrea vinícola amb una riquesa varietal exclusiva, ja que és una de les poques zones vinícoles que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes. Avui, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d’origen.