Economia

Les Fires revifen el comerç i l’hostaleria de Girona

Creixen les vendes de roba i complements amb pics fins i tot superiors als de la tardor del 2019

L’ocupació voreja el 100% els caps de setmana

El sector confia que l’últim cap de setmana de Fires confirmi la tendència

La sensació de bullici de gent que torna a anar a comprar per Fires és confirmada pels representants dels gremis professionals de la ciutat: les Fires de Sant Narcís –incloent-hi les setmanes prèvies de tot el mes d’octubre– han suposat una injecció econòmica als calaixos del comerç de la ciutat que era esperada i que es confia poder rematar amb l’últim cap de setmana de Fires si el temps acompanya.

Com a mínim ha anat bé per a sectors concrets que tradicionalment treballen per Fires, com el de la roba, sabates o complements, explica Mercè Ramírez, vicepresidenta de l’agrupació Girona Centre Eix Comercial. “L’enquesta que hem fet entre els associats ens diu que sí que hi ha hagut un increment de vendes, ja abans de Fires, tot el mes d’octubre, un creixement per sobre del mateix període del 2020 –encara amb mig confinament–, però fins i tot amb puntes superiors a les del 2019, en període prepandèmia”, diu Ramírez.

Estrenar abric per Fires

Ho explica per la coincidència de diversos factors: menys restriccions per la Covid, canvi de temps amb el fred que s’acosta i la necessitat de renovar vestuari i l’ambient de Fires.

Tot plegat ha facilitat que es confirmi la dita segons la qual per Fires cal estrenar alguna peça. “Les Fires han coincidit amb el fet que feia temps que no es podia sortir i s’ha recuperat la tradició d’anar a fer un volt per Fires i aprofitar-ho per comprar un abric”, diu la representant del comerç gironí. Assenyala que també ho confirmen els establiments que van obrir diumenge o l’1 de novembre i que han comprovat que “les ganes de comprar” són reals. Josep Carreras, des de l’Associació d’Hostaleria Girona, confirma aquesta reactivació econòmica i en situa l’inici al setembre i octubre.

Bona ocupació

“Els caps de setmana, els ponts de l’11 de setembre i l’1 de novembre han anat bé, amb ocupacions que s’acosten al 100%. Si es diu que amb un bon cap de setmana es paguen les nòmines, n’hi ha hagut quatre de bons; per tant, ens ajuda a sortir del pou i recuperem part del que havíem perdut” diu Carreras. També atribueix aquesta revifada econòmica al temps que ha acompanyat, a les ganes de sortir de la ciutadania, i destaca un aspecte: “Girona segueix organitzant esdeveniments, esportius, culturals o festius; la ciutat es torna a posicionar com una destinació i som una alternativa per a un públic que no va a la neu o a altres destinacions.” A tall d’exemple, avança bons nivells de reserves per als propers caps de setmana de novembre, amb esdeveniments com el Rally Costa Brava o el Regala Girona.

Amb tot, Carreras recalca que entre setmana encara estan “molt per sota de l’ocupació d’abans de la pandèmia”, i que s’observen diferències importants segons els establiments: treballen més els hotels que tenen restaurant, i entre els bars i restaurants treballen més els establiments amb terrassa.

Tot i l’evolució positiva, els responsables gremials matisen la recuperació econòmica amb altres factors com l’increment dels rebuts de subministrament (aigua, llum o gas). A tall d’exemple, el responsable del gremi d’hostaleria esmenta casos d’establiments de restauració on els rebuts d’electricitat s’han incrementat fins a un 100%. “Hi ha un canvi i una evolució positiva, però la recuperació serà més lenta del que es preveia”, conclou Carreras.

Firaires a gust a la Copa i veïns sense aparcament i molestos

Els professionals fan una valoració globalment positiva del nou espai per a les caravanes, però al Mercadal i el Barri Vell ho critiquen perquè no poden aparcar
Esteve Carrera

El primer any amb el parc de la Devesa alliberat de l’ocupació de les caravanes dels firaires rep valoracions oposades per part dels col·lectius afectats. D’una banda, els professionals consideren que el canvi ha estat globalment positiu. Com a mínim perquè aquí on són ara el terra està enquitranat i més net. En tot cas, les úniques pegues que hi troben alguns dels firaires consultats per aquest diari són el soroll de la música (per la proximitat dels concerts de la Copa) i la prohibició d’accedir amb els seus cotxes dins el recinte on tenen les caravanes. Aquest últim aspecte –expliquen els firaires– complica la logística per als professionals amb nens petits o per als que han d’anar a buscar treballadors a l’altra zona habilitada a Fontajau. A l’aparcament habilitat a la Copa només s’hi deixa aparcar una caravana per cada professional.

Molt més molestos i empipats estan els veïns del Barri Vell i del Mercadal, que amb l’habilitació d’aquest espai per als firaires s’han quedat sense places d’aparcament.

Un mes sense aparcament

“Ens afecta de ple perquè al nostre barri no tenim aparcaments i ens han tret el poc espai que hi havia d’aparcament públic. O pagues o no saps què fer del cotxe, i fins i tot pagant és molt complicat aparcar els dies de Fires a Girona”, diu Ferran Girón, president de l’associació de veïns del Mercadal.

En la mateixa línia, Magalí Pons, portaveu de l’associació de veïns del Barri Vell, critica la mesura i la falta de concertació. “Entre els treballs previs, dues setmanes de Fires i la setmana que ve que no es podrà utilitzar, ens quedem un mes sense aparcament i no ens donen cap alternativa. Ho treuen de la Devesa però les conseqüències són per als veïns i ni ens han consultat”, diu Pons. En el cas del Mercadal, Girón recorda que fa temps que demanen que se’ls incorpori a la zona verda de l’àrea de la Devesa. Pons afegeix que demanen més places reservades als aparcaments de la Copa. “Les 30 que hi ha ara no es respecten i són insuficients, busquem solucions parlant”, reclama la representant veïnal.

Demà diumenge, últim dia per a les atraccions

Els firaires també fan una valoració positiva de la setmana

La Noelia i la seva família han vingut des de Sevilla per instal·lar la seva casita de globos al parc de la Devesa. Dilluns preveuen tornar a Sevilla, només han vingut per ser a Girona. “Si el temps acompanya, si no plou, val la pena”, admeten, i reconeixen també que aquesta edició de les Fires de Sant Narcís no els ha anat malament pel que fa al calaix. “El primer cap de setmana va anar bé, els dies festius també. El dia del nen (amb els descomptes 2x1) la pluja ens va fer a guitza i no vam tenir l’afluència que esperàvem”, diu Joan Bagó, president de l’Associació de Firaires de les Comarques Gironines. Globalment fa una valoració positiva de la resposta del públic a les Fires, com la major part dels professionals consultats per aquest diari. A l’hora de fer una valoració econòmica, però, Bagó remarca la importància de la reducció d’un 30% de l’import de les taxes que els va aplicar l’Ajuntament per l’edició del 2021 i agraeix la mesura. “Es va negociar i l’Ajuntament s’hi va avenir, però aquesta ajuda ha estat important per a nosaltres, tenint en compte l’aturada que hi havia hagut per la pandèmia.” Entre això i que la situació s’ha anat normalitzant i el públic ha anat tornant, “les Fires han anat prou bé”, conclou el president de l’associació. Tots els firaires, però, remarquen la importància de l’últim cap de setmana i del temps que farà per confirmar el balanç positiu. Entre setmana el parc d’atraccions és força tranquil; els matins només s’animen una mica amb els grups escolars dels més menuts que fan una volta entre les atraccions (agafats d’una corda i enquadrats pel personal docent de les escoles). Els firaires també fan descomptes per a aquests grups matinals que venen de les escoles, i el parc es comença a activar realment a partir de les cinc de la tarda. Els dissabtes i diumenges són clau, i especialment els dos últims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.