Economia

El port de Palamós reprèn l’activitat creuerista amb 57 escales previstes

La previsió al port palamosí suposa un rècord d’arribada de vaixells, amb cabuda teòrica de fins a 58.000 passatgers i repartits al llarg del calendari

Sumant-hi Roses, Ports té 66 escales lligades

L’activitat de vaixells de creuer al port de Palamós es reprèn aquesta temporada amb força, després d’un 2020 en què els números van quedar a zero –en la primera fase de la pandèmia– i un 2021 amb xifres de passatgers testimonials. L’escala, ahir, de l’Azamara Pursuit és la primera d’un calendari que en preveu 57 fins ben entrada la tardor. Serà un rècord absolut, si no hi ha nous trasbalsos, ja que el millor registre d’arribada de vaixells de creuer a la dàrsena del Baix Empordà havia estat fins ara de 46 escales, el 2019. Sumant-hi els nou vaixells compromesos al port de Roses –el primer hi fondejarà dissabte–, Ports de la Generalitat situa els números totals del 2022 en 66 vaixells de creuer als dos ports de la Costa Brava.

Pel que fa al passatge, fa tres anys Palamós va rebre 54.208 creueristes, quantitat que enguany es podria incrementar fins als 58.000, tot i que l’empresa pública admet que els registres es basen en reserves i capacitats teòriques que encara depenen d’un escenari complex. De moment, però, han esquivat la inestabilitat turística en els mercats rus i ucraïnès. El 56% dels vaixells de creuer que vindran pertanyen al mercat nord-americà, que agafa embranzida, i el 44% restant, a l’europeu. El port del Baix Empordà es consolida com el segon en escales a Catalunya, al darrere només del de Barcelona. El director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila Fulcarà, va recordar ahir que l’activitat de vaixells de creuer “és clau a la Costa Brava en relació amb el sector del turisme” i que afavoreix “tota la demarcació”.

Els primers creueristes

El primer vaixell de creuer de la temporada, l’Azamara Pursuit, va atracar ahir al matí per primera vegada al port de Palamós, en la primera de les set escales inaugurals programades en els pròxims mesos a la Costa Brava. El vaixell va arribar a primera hora, provinent del port de Barcelona, i va salpar a mitja tarda, rumb cap al port francès de Toló.

L’embarcació portava uns 300 passatgers a bord, la major part dels quals eren nord-americans. Uns turistes que volien conèixer, a més de Palamós, altres destinacions clàssiques de les comarques gironines, amb excursions optatives a Girona, Figueres, Púbol, Pals i Peratallada. Així mateix, alguns d’aquests turistes van triar una experiència enoturística en un dels cellers de la DO Empordà.

Molts, en temporada baixa

La planificació sempre mira de repartir les escales al llarg del calendari, i aquest any s’ha assolit un dels objectius: desestacionalitzar l’arribada de turistes més enllà dels mesos punta de juliol i agost. Aquest any, gairebé dos terços dels vaixells de creuer –el 63%– arribaran en temporada baixa i el 37% restant, en els mesos pròpiament d’estiu.

Tampoc està previst aquest any que a Palamós coincideixin dos o més vaixells de creuer en un mateix dia. Mai ha deixat de ser una opció, ja que el moll té capacitat per a més d’un vaixell, però prefereixen una arribada esglaonada, que estalviï moments de col·lapse al port a l’hora de desembarcar i retornar grans volums de passatgers a bord.

Assemblea de Medcruise a la Costa Brava

Les institucions que integren la marca Costa Brava Cruise Ports ja ho tenen tot a punt per organitzar per primera vegada l’Assemblea General de Medcruise, del 24 al 27 de maig. La trobada, ajornada el 2020 arran de la pandèmia, suposa un esdeveniment en què els ports de Palamós i Roses i la destinació Costa Brava seran els amfitrions de la indústria creuerista d’arreu del món. Servirà per donar projecció internacional a la destinació i aconseguir que moltes empreses que ara només la coneixen per referències o actes firals la trepitgin in situ.

LES XIFRES

66
escales
té programades Ports de la Generalitat aquesta temporada entre Palamós (57), rècord, i Roses (9).
60.000
passatgers
és la capacitat màxima dels 66 vaixells de creuer previstos, 58.000 dels quals a Palamós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona