Economia

La borsa ignora l'apagada

Elèctriques

L'apagada elèctrica que va patir Barcelona el 23 de juliol i que es va allargar més de dos dies a moltes llars va tenir un efecte negatiu immediat en l'economia de botiguers, restauradors, hostalers i de tots els empresaris i famílies que va haver de llençar menjar a les escombraries i no van poder desenvolupar les seves activitats per la falta de subministrament.

Però ¿com han patit l'apagada les empreses responsables, Endesa i Red Eléctrica de España (REE), en la seva economia? Doncs al marge de la multa que puguin rebre i de les inversions que hagin de fer ara, i que tard o d'hora acabaran repercutint en el consumidor final, de cap manera. És cert que Endesa ha d'assumir també la despesa de les compensacions que ja ha començat a pagar als afectats. No obstant, l'elèctrica disposa d'una assegurança, de manera que el problema només repercutirà en un possible encariment de la pòlissa a partir de l'any que ve.

Tranquil·litat al mercat
La cotització d'Endesa i REE a borsa ha restat impassible al que passava als carrers de Barcelona i no ha variat gaire en aquests dies. De fet, el dia 23, mentre 300.000 abonats es quedaven sense llum, les dues empreses pujaven a la borsa. L'analista de Gaesco Cristina Urbano explica que un dels motius podria ser que "encara no s'han esclarit responsabilitats", motiu pel qual els inversors no han pres mesures.

No obstant, la principal causa que Endesa i REE no pateixin al mercat de valors la seva mala gestió al mercat de consum és que "l'impacte econòmic que pugui tenir en les empreses és insignificant", explica Urbano. De fet, la multa màxima que l'administració pot posar als culpables de l'apagada és de 30 milions d'euros. Aquests diners en cap cas tindrien una incidència immediata en els comptes de les empreses perquè primer cal repartir responsabilitats, emetre el veredicte, esperar les al·legacions... i totes les passes que la burocràcia permeti. Però és que, a més, repassant els comptes de resultats de les empreses, qualsevol pot adonar-se que 30 milions són poca cosa més que una propina, especialment per a Endesa. L'elèctrica que presideix Manuel Pizarro va guanyar l'any passat prop de 3.000 milions d'euros, així que la multa seria un miserable 1% dels seus benefici. Per la seva banda, REE va guanyar més de 200 milions.

"Pendents de l'opa"
Un altre motiu, segons Cristina Urbano, és que els accionistes d'Endesa "estan pendents de l'opa" que han de llançar Enel i Acciona a 40,16 euros per acció, motiu pel qual el valor a la borsa es mou poc i es manté a prop dels 40 euros. De fet, des del dia de l'apagada, l'acció d'Endesa ha pujat gairebé un 1%. La de REE, en canvi, ha baixat un 0,5%, però res fa pensar, com explica Urbano, que sigui a causa de l'apagada: "REE ha baixat lleugerament, però és que l'Íbex-35 també ha caigut". De fet, l'índex borsari de referència a Espanya s'ha comportat molt pitjor que les elèctriques implicades en l'apagada, i ha reculat un 1,9% des d'aleshores. Un cas similar va produir-se fa poc més d'un any: mentre Iberia deixava sense vacances milers de passatgers per la invasió de pistes del Prat, la seva acció pujava a la borsa.

Sembla clar, doncs, que accionistes i inversors actuen en funció dels comptes de resultats i no dels mèrits de les empreses en les seves activitats ordinàries, dues variables que van juntes en la gran majoria d'empreses però malauradament no en una que gaudeix d'un monopoli (REE) i una altra que surt d'aquest privilegi i no viu una autèntica situació de competència (Endesa).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.