Economia

Treballant fins als 60

Mesures socials

S'espe­ra­ven poques sor­pre­ses però ningú no donava la guerra per gua­nyada. A Itàlia costa fer pre­dic­ci­ons. Prop de 16 mili­ons de tre­ba­lla­dors, pen­si­o­nis­tes i joves amb con­trac­tes pre­ca­ris esta­ven cri­dats a les urnes per votar en referèndum si esta­ven d'acord amb el sis­tema de pen­si­ons i mesu­res labo­rals que havien pac­tat els sin­di­cats majo­ri­ta­ris amb el govern de cen­tre-esquerra.
L'aposta era arris­cada, però ha gua­nyat el sí. Tot i que els resul­tats ofi­ci­als no es podien fer públics fins demà al mig­dia, els sin­di­cats que havien orga­nit­zat el referèndum que va començar dilluns i va aca­bar ahir al mig­dia, no van poder callar: el 82% dels tre­ba­lla­dors ita­li­ans han votat a favor.

La par­ti­ci­pació a les urnes ha estat del 60%. És el segon cop que Itàlia crida en referèndum els tre­ba­lla­dors.

La llei Ber­lus­coni, dero­gada
El secre­tari gene­ral del sin­di­cat CGIL a la regió de Laci, Wal­ter Schi­a­ve­lla, ha expli­cat a l'AVUI per què calia votar a favor en aquest referèndum: "L'acord pre­veu l'aug­ment de les pen­si­ons més bai­xes, dóna més drets als joves i can­via la llei que havia fet Ber­lus­coni sobre l'edat de les jubi­la­ci­ons. S'incre­men­tarà fins als 60 anys, però de forma gra­dual".

Fins ara, la jubi­lació a Itàlia era a par­tir dels 57 anys, però l'1 de gener del 2008 havia de pujar fins als 60, segons una llei que va apro­var el govern de Sil­vio Ber­lus­coni.

L'acord amb el govern de cen­tre-esquerra manté la pujada de l'edat de jubi­lació fins als 60, però d'any en any, de manera que ho allar­guen fins al 2011. També calen 35 anys de cotit­zació.

Curi­o­sa­ment, la prin­ci­pal opo­sició con­tra aquest acord no ha arri­bat des dels par­tits de l'opo­sició sinó del mateix govern. La Refun­dació Comu­nista (PRC) i el Par­tit dels Comu­nis­tes Ita­li­ans (PDCI) con­si­de­ren que les millo­res són insu­fi­ci­ents i que no es pot estar tre­ba­llant a la fàbrica fins als 60 anys.

Mario Rizzo, del PDCI, ha anat més enllà de la crítica social i ha asse­gu­rat que durant el referèndum "en massa oca­si­ons era pos­si­ble votar més d'un cop sense ense­nyar cap docu­ment ni dir el nom". Demà, el con­sell de minis­tres ha d'acon­se­guir el suport dels par­tits més crítics per apro­var les mesu­res.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.